Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk

Inni kupują również

    BIO Mąka z płaskurki typ 650 EKOLOGICZNA 1kg

    0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Ziarno płaskurki pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych;

    Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin;

    ✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje;

    Posiada również właściwości anty-nowotworowe;

    ✅ Zboże, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, który odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu;

    Można używać tej mąki do wypieku chleba, bułek, herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych;

    ✅ Ma lekko orzechowy smak;

    ✅ W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych;

    Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, uprawianym od wielu tysięcy lat.

    Przejdź do pełnego opisu
    18,50 zł

    Wybierz wariant produktu:

    Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

    Dostępność:
    tymczasowo niedostępny

    Kod produktu: 128

    Czas wysyłki: 48 godzin
    Dostawa od 16,00 zł - Kurier InPost (przedpłata)

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Inni kupują również

      Opis

      BIO Mąka z płaskurki typ 650 EKOLOGICZNA

      Mąka z płaskurki typ 650 ekologiczna jest wytwarzana z ziarna płaskurki pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Zboża nie są nawożone nawozami sztucznymi, chemią, ani nie są pryskane. Jest to starszy rodzaj zboża niż orkisz. Mąka z płaskurki była bardzo popularna w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Udomowiona już 9 tysięcy lat p.n.e. w Turcji. Teraz z powrotem staje się coraz popularniejsza. Sprawdź również nasze inne mąki ekologiczne. Ponadto do wyboru jest również mąka z płaskurki typ 650 konwencjonalna, a także mąka z płaskurki typ 1850, również mąkę z płaskurki typ 1850 w wersji ekologicznej.

      BIO Mąka z płaskurki typ 650 EKOLOGICZNA - właściwości

      Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych. Jest znakomitym źródłem cynku, magnezu, a także żelaza. Ponadto posiada witaminy z grupy B.

      Chociaż mąka z płaskurki jest bogata w węglowodany, to nie obciąża przesadnie systemu metabolicznego. To wszystko za sprawą korzystnego profilu skrobi opornej oraz beta-glukanu. Spożywanie mąki z płaskurki pozytywnie wpłynie na oczy, a także ochroni komórki przed przedwczesnym procesem starzenia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a także wspomaga działanie układu nerwowego. Zalety spożywania mąki z płaskurki są jeszcze większe. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy spożycie obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę. Z kolei błonnik zapewni organizmowi poczucie sytości i prawidłowe działanie układu pokarmowego. 

      BIO Mąka z płaskurki typ 650 EKOLOGICZNA - do czego użyć

      Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych. Chleb z płaskurki to świetne rozwiązanie. Nie należy się jednak ograniczać. Z mąki z płaskurki można korzystać w podobnym stopniu jak ze zwykłej, tradycyjnej mąki. 

      Cechy produktu

      Produkt ekologiczny

      Produkt ekologiczny TAK

      Produkt POLSKI

      Produkt POLSKI TAK

      Przeznaczenie

      Na obiad Tak
      Do pieczenia chleba Tak

      Opinie

      0.00
      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz

      Bestsellery