BIO Mąka pszenna graham typ 1850 EKOLOGICZNA
Mąka pszenna 1850 graham jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Ziarno nie jest opryskiwane, jest bez nawozów sztucznych i chemii. W 100% naturalna, bez polepszaczy i wybielaczy. W odróżnieniu od mąk jasnych ma większą zawartość otrąb, poprzez inny rodzaj mielenia ziarna. Jest też dzięki temu zdrowsza. Sprawdź również inne produkty ekologiczne w naszym Młynie.
Wiele osób może zastanawiać się, skąd taka dziwna nazwa w przypadku tej odmiany mąki, wyjaśnienie jest jednak proste. Twórcą jej był pastor Sylvester Graham, który miał być przeciwnikiem wysoko przetworzonej mąki, zamiast tego chciał stworzyć produkt tworzony w sposób prosty, co miało dać efekt w postaci zdrowej mąki.
BIO Mąka pszenna graham typ 1850 EKOLOGICZNA - właściwości
Produkty stworzone przy użyciu tejże odmiany mają bardzo niską wartość energetyczną, mają także wysoką zawartość białka. To sprawia, że produkty stworzone przy użyciu tej mąki są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Mąka ta działa pozytywnie na układ nerwowy, to wszystko za sprawą witaminy B. W tej odmianie znajdziemy również witaminy C oraz E, które z kolei wspomagają walkę z przedwczesnym starzeniem oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
BIO Mąka pszenna graham typ 1850 ekologiczna zawiera również fitosterole, które mogą pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a także antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, redukując ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Ponadto ekologiczna mąka pszenna graham typ 1850 to znakomite źródło błonnika. Dzięki temu jest zalecana dla osób z zaparciami i ogólnymi problemami żołądkowymi. Wyroby z niej są polecane osobom na diecie, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej.
Oprócz wspominanych witamin, ten typ mąki zawiera żelazo, wapń, białko i inne składniki odżywcze w dużo większych dawkach, dzięki innej metodzie mielenia. BIO Mąka pszenna graham typ 1850 jest znana z wielu korzystnych właściwości zdrowotnych. Jest bogata w białko, które jest kluczowe dla budowy i regeneracji tkanek naszego organizmu. Dodatkowo, jest źródłem wielu witamin, w tym B1, B3, B5, E oraz kwasu foliowego, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie, w tym układ nerwowy, skórę i włosy.
BIO Mąka pszenna graham typ 1850 EKOLOGICZNA – do czego użyć
Najpopularniejszym produktem stworzonym przy użyciu tej mąki są bułki „grahamki”, znajdziemy je w każdej piekarni. To właśnie bowiem do wypieków pieczywa używa się najczęściej tej mąki, sprawiają one, że końcowy produkt jest smaczny, pachnący i zwyczajnie bardzo zdrowy. Pieczywo stworzone przy użyciu tej odmiany bardzo często zalecane jest dla osób przechodzących na diety. W naszym sklepie do kupienia jest również konwencjonalna wersja tej mąki.
Bułka grahamka co to?
Bułka grahamka to rodzaj pieczywa, którego głównym składnikiem jest mąka graham, czyli pełnoziarnista mąka pszenna. Nazwa pochodzi od Sylvestera Grahama, amerykańskiego reformatora żywieniowego z XIX wieku, który promował konsumpcję produktów pełnoziarnistych.
Grahamki są znane ze swojego charakterystycznego, pełnego smaku, który wynika z użycia mąki graham. Ta mąka jest produkowana przez zmielenie całych ziaren pszenicy, dzięki czemu zachowuje wszystkie warstwy ziarna, w tym zarodek i otręby. Dzięki temu grahamki są bogate w białko, błonnik i różne witaminy i minerały, co sprawia, że są bardziej sycące i zdrowsze niż bułki wykonane z białej mąki.
Grahamki są idealne na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Można je jeść na surowo, tostować, smarować masłem lub dodawać do nich różne dodatki, takie jak ser, wędliny, warzywa czy dżem. Są doskonałym wyborem dla osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia.