Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk

Inni kupują również

    Mąka żytnia razowa typ 2000

    0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Wytwarzana tradycyjnymi metodami;

    ✅ Nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy);

    ✅ 100% naturalna;

    ✅ Zdrowsza i zawiera więcej wartości odżywczych;

    ✅ Dużo błonnika i witamin, głównie z grupy B;

    ✅ Wypieki z tego rodzaju mąki bardzo dobrze wpływają na układ pokarmowy;

    ✅ Uczucie sytości po spożyciu wyrobów z "razówki" pozostaje z nami na dłużej;

    ✅ Dostarcza organizmowi energii na dłuższy czas;

    ✅ Skuteczna w walce ze złym cholesterolem;

    ✅ Do wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego;

    ✅ Kluczowy składnik podczas produkcji zakwasu chlebowego i zakwasu żurkowego.

    Przejdź do pełnego opisu
    4,90 zł

    Wybierz wariant produktu:

    Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

    szt.
    Dostępność:
    duża ilość

    Kod produktu:

    Czas wysyłki: 24 godziny
    Dostawa od 16,00 zł - Kurier InPost (przedpłata)

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Inni kupują również

      Opis

      Mąka żytnia razowa typ 2000

      Mąka żytnia razowa typ 2000 jasna jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy), jest w 100% naturalna. Jest to mąka razowa, czyli pozyskiwana poprzez jednokrotne zmielenie ziarna. Z tego powodu mieści się w niej więcej otrąb, niż w przypadku jaśniejszych mąk. Również z tego powodu jest zdrowsza i zawiera więcej wartości odżywczych. Jest to mąka ciemniejsza od mąki żytniej 720 o charakterystycznym, intensywnym zapachu.

      Mąka żytnia razowa typ 2000 - właściwości

      Produkty otrzymywane z mąki żytniej zalicza się do zdrowej żywności, zwłaszcza odmiana razowa, czyli typ 2000. Zawiera ona dużo błonnika i witamin, głównie z grupy B. Ponadto jest to źródło minerałów takich jak żelazo, mangan i potas, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto pamiętać, że mąka żytnia razowa typ 2000 ma dosyć niski indeks glikemiczny. Wypieki z tego rodzaju mąki bardzo dobrze wpływają na układ pokarmowy, reguluję perystaltykę jelit oraz metabolizm organizmu - dzięki dużej zawartości błonnika. Z tego powodu jest to również mąka, którą poleca się osobom przebywającym na diecie, gdyż uczucie sytości po spożyciu wyrobów z "razówki" pozostaje z nami na dłużej. 

      Produkty z mąki żytniej razowej zalecane są osobom zagrożonym cukrzycą. Są to również produkty, które dostarczają organizmowi energii na dłuższy czas. Według wielu badań spożycie mąki żytniej wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Ponadto jest ona skuteczna w walce ze złym cholesterolem i działa o 14% lepiej pod tym względem niż zwykłe mąki pszenne. Dzieje się tak za sprawą alkaloidów, które zawarte są w mące żytniej typ 2000. 

      Mąka żytnia razowa typ 2000 - do czego użyć

      Ten rodzaj mąki można wykorzystać przede wszystkim do wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego. Jest to również kluczowy składnik podczas produkcji zakwasu chlebowego i zakwasu żurkowego. Co ciekawe niektórzy kucharze podejmują się również produkcji makaronów razowych z tego rodzaju mąki. W naszym Młynie dostępna jest również ekologiczna mąka żytnia razowa typ 2000

      Mąka razowa - co to

      Mąka razowa to rodzaj mąki otrzymywanej z pełnego ziarna, które zawiera zarówno zarodek, otręby, jak i endosperma. Jest to mąka o charakterystycznym, naturalnym wyglądzie, gdzie widoczne są drobne ziarenka otręb. Nasza mąka razowa to gwarancja wysokiej jakości i zdrowego składu, dzięki czemu dostarcza wiele cennych składników odżywczych.

      Nazwa "mąka razowa" pochodzi od rosyjskiego słowa "raz" oznaczającego "jednokrotnie". W XIX wieku w Rosji, termin ten został wprowadzony w celu odróżnienia tej mąki od białej mąki pszczelarskiej, która była bardziej przetworzona i pozbawiona większości składników odżywczych. Mąka razowa została nazwana tak, ponieważ jest produktem, który powstaje w wyniku jednokrotnego mielenia ziarna zbóż, zachowując większość składników odżywczych.

      Nasza mąka razowa doskonale sprawdza się w wypiekach chleba, bułek i innych pieczyw. Dzięki swoim właściwościom nadaje im unikalny smak, aromat i wyjątkową konsystencję. Chleb z mąki razowej charakteryzuje się ciemnobrązowym, lekko orzechowym kolorem oraz gęstą, wilgotną strukturą. Jest to doskonały wybór dla osób ceniących tradycyjne, pełnoziarniste wypieki.

      Cechy produktu

      Produkt POLSKI

      Produkt POLSKI TAK

      Przeznaczenie

      Do zup Tak
      Do pieczenia chleba Tak

      Opinie

      0.00
      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz

      Bestsellery