Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk

Inni kupują również

    Ziarno pszenicy 1kg

    0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Charakteryzuje się jasno złoto barwą;

    ✅ Pszenica od lokalnych rolników z podkarpackich terenów;

    ✅ stanowi podstawę wielu wypieków i dań;

    ✅ W starożytnej Grecji kłos pszenicy był atrybutem bogini Demeter;

    ✅ Najbardziej znane i rozpowszechnione zboże na całym świecie;

    ✅ Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i minerałów;

    ✅ Zawiera również błonnik;

    ✅ Z powodzeniem może być zamiennikiem kaszy czy ziemniaków;

    ✅ Ziarno pszenicy bogate jest w witaminy A, E, D oraz witaminy z grupy B.

    Przejdź do pełnego opisu
    4,50 zł
    szt.
    Dostępność:
    duża ilość

    Kod produktu: 335

    Czas wysyłki: 24 godziny
    Dostawa od 16,00 zł - Kurier InPost (przedpłata)

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Inni kupują również

      Opis

      Ziarno pszenicy

      Oczyszczone ziarno pszenicy, gotowe do mielenia czy gotowania. Najbardziej znane i rozpowszechnione zboże na całym świecie. Dzięki temu, że jest uniwersalne stanowi podstawę wielu wypieków i dań. W naszym młynie mamy pszenicę od lokalnych rolników z podkarpackich terenów. Charakteryzuje się jasno złoto barwą. Znane już w starożytności, gdzie było kojarzone z bóstwami. Pochodzi historycznie z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Sprawdź również wiele innych produktów z pszenicy, takich jak mąki pszenne, a także ziarno żyta

      Ziarno pszenicy - właściwości

      W starożytnym Egipcie ziarna pszenicy wykorzystywane były w misteriach poświęconych Ozyrysowi. Z kolei w starożytnej Grecji kłos pszenicy był atrybutem bogini Demeter. Zboże pochodzi jednak z Azji. Pszenica uprawiana jest od co najmniej 6 tysięcy lat i jest numerem jeden wśród światowej produkcji zbóż. Ziarno pszenicy bogate jest w witaminy A, E, D oraz witaminy z grupy B. Zboże to jest surowcem mąki pszennej, czyli najpopularniejszej w polskich domach. 

      Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i minerałów: wapń, potas, magnez, fosfor czy żelazo. Zawiera również błonnik, a także pektyny które pochłaniają większość szkodliwych składników znajdujących się w jelitach. Ziarno dostarcza organizmowi również tak ważne rzeczy jak: estrogeny, ryboflawina, tiamina, niacyna, karoten czy tokoferol. 

      Ziarna pszenicy są bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na wiele procesów metabolicznych w organizmie. Ich regularne spożywanie przyspiesza trawienie, zapobiega zaparciom, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu we krwi, co wpływa pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ziarna pszenicy są również dobre dla osób z cukrzycą, chorobami serca i innymi chorobami przewlekłymi, a ich regularne spożywanie jest zalecane w ramach zdrowej diety.

      Ziarno pszenicy - do czego użyć

      Z powodzeniem może być zamiennikiem kaszy czy ziemniaków. Samodzielnie zmielona świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowego pieczywa. Jest również głównym składnikiem popularnej świątecznej potrawy (Kutia).

      Cechy produktu

      Produkt POLSKI

      Produkt POLSKI TAK

      Przeznaczenie

      Do pieczenia chleba Tak

      Opinie

      0.00
      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz

      Bestsellery