Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk

Inni kupują również

    Ziarno żyta 1kg

    0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Żyto od lokalnych rolników z podkarpackich terenów;

    ✅ Bardzo zdrowy i odżywczy gatunek;

    ✅ Najpopularniejszy rodzaj zbóż uprawianych w Polsce;

    ✅ Można wykorzystać do swoich wypieków;

    ✅ Skarbnica żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna;

    ✅ Znane jest ludzkości od tysięcy lat;

    ✅ Można kupić w celu zrobienia własnej mąki;

    ✅ Reguluje perystaltykę jelita grubego.

    Przejdź do pełnego opisu
    4,50 zł
    szt.
    Dostępność:
    duża ilość

    Kod produktu: 337

    Czas wysyłki: 24 godziny
    Dostawa od 16,00 zł - Kurier InPost (przedpłata)

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Inni kupują również

      Opis

      Ziarno żyta

      Żyto to obok pszenicy najpopularniejszy rodzaj zbóż uprawianych w Polsce. W naszym młynie mamy żyto od lokalnych rolników z podkarpackich terenów. Jest to bardzo zdrowy i odżywczy gatunek. Ziarno można kupić na użytek własny, by w swoim domowym młynku przemielić go na mąkę. Ziarna można wykorzystać również do swoich wypieków np. do chleba. Nasze ziarno żyta pochodzi z terenów podkarpackich, od lokalnych rolników, po oczyszczeniu. Sprawdź również wiele innych produktów z żyta, takich jak mąki żytnie, a także ziarno pszenicy

      Ziarno żyta - właściwości

      Żyto znane jest ludzkości od tysięcy lat. W tym czasie zdołało podbić wiele kuchni i piekarni. Głównie znamy wyroby z żyta, takie jak mąka żytnia, chleby żytnie i tak dalej. Ziarno żyta jest przez nas oczyszczone, by było gotowe do spożycia lub własnoręcznego zmielenia. Żyto nie tylko jest smaczne, ale także bardzo zdrowe. Przede wszystkim reguluje perystaltykę jelita grubego. Dzięki temu wspiera układ pokarmowy.

      Żyto to również skarbnica żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna. Regularne spożywanie żyta może wpłynąć na tak istotne sprawy dla zdrowia jak obniżenie cholesterolu. Pomaga także przy usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Ponadto dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga utrzymywać prawidłową wagę ciała i zapewnia uczucie sytości.

      Ziarna żyta są bogatym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Ich regularne spożywanie może pomóc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, regulacji poziomu cukru we krwi oraz wzmocnieniu układu odpornościowego. Ziarna żyta są również dobre dla osób z cukrzycą, chorobami serca i innych chorób przewlekłych, a ich regularne spożywanie jest zalecane w ramach zdrowej diety.

      Ziarno żyta - do czego użyć

      Jak już wspomnieliśmy, ziarno żyta można kupić w celu zrobienia własnej mąki w swoim domowym zaciszu. By to się udało, trzeba mieć domowy, mały młynek, który byłby w stanie zmielić oczyszczone i przygotowane przez nas ziarno żyta. Ewentualnie ziarno można dodawać do wypieków. Dobrym pomysłem jest dorzucenie go do wypieczonego, swojskiego chleba, by nadać mu niepowtarzalny charakter i smak. Warto jednak pamiętać, by wcześniej namoczyć ziarno, zanim dodamy go do ciasta.

      Kraj pochodzenia: Polska

      Cechy produktu

      Produkt POLSKI

      Produkt POLSKI TAK

      Przeznaczenie

      Do pieczenia chleba Tak

      Opinie

      0.00
      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz

      Bestsellery