Cukier trzcinowy złocisty

9,90 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Pochodzi on z trzciny cukrowej;

✅ Nie jest rafinowany;

✅ Dzięki melasie trzcinowej cukier nabiera brązowej, wręcz złocistej barwy;

✅ Cukier trzcinowy to nie to samo, co cukier brązowy;

✅ Cukier ma w sobie takie wartości odżywcze jak wapń, potas, magnez czy żelazo;

✅ Przez lata cukier trzcinowy był uważany za towar luksusowy w Europie;

✅ W porównaniu z cukrem białym jest zdrowszy, dzięki zawartości melasy trzcinowej;

✅ Nadaje się on do posłodzenia różnych napojów, np. herbaty;

✅ Można go również dodawać do wypieków;

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Kod produktu:

97

Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Cukier trzcinowy złocisty

Cukier trzcinowy to o wiele zdrowsza odmiana cukru, z którego przecież korzysta niemal każdy. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi on z trzciny cukrowej, nie jest on jednak rafinowany. Dzięki melasie trzcinowej cukier nabiera brązowej, wręcz złocistej barwy. Obecnie produkcja tego cukru przewyższa produkcję z buraków, na świecie odpowiada za około połowę spożycia cukru. Warto pamiętać, że cukier trzcinowy to nie to samo, co cukier brązowy. W większości przypadków "cukier brązowy" to cukier buraczany, barwiony na brązowo.

Cukier trzcinowy – właściwości

Cukier trzcinowy pochodzi z trzciny cukrowej, przy produkcji takowego przechodzi się przez podobne procesy co przy wydobywaniu cukru z buraka cukrowego. Co ważne – cukier trzcinowy nie jest rafinowany, co sprawia, że znajdziemy tutaj kilka zdrowych składników. Poza tym cukier ma w sobie takie wartości odżywcze jak wapń, potas, magnez czy żelazo. Sam cukier to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych do organizmu. Jedna łyżeczka cukru trzcinowego to około 20 kcal. 

Przez lata cukier trzcinowy był uważany za towar luksusowy w Europie, sprowadzany na kontynent z odległych krajów jak Brazylia i Chiny, gdzie uprawa trzciny jest naturalna. W porównaniu z cukrem białym jest zdrowszy, dzięki zawartości melasy trzcinowej. Ma także nieco inny, bardziej karmelowy smak. Co ważne - barwa i smak w cukrze trzcinowym występuje naturalnie, podczas gdy cukier brązowy to zazwyczaj cukier biały, barwiony karmelem na brązowo. Ponadto cukier biały jest rafinowany, przez co pozbawiony jakichkolwiek wartości odżywczych. W cukrze trzcinowym występują witaminy i związki mineralne, chociaż w niewielkich ilościach.

Cukier trzcinowy - do czego użyć

Cukru trzcinowego należy używać tak samo, jak zwykłego cukru. Nadaje się on do posłodzenia różnych napojów, np. herbaty. Można go również dodawać do wypieków. Można go także użyć zamiast innych słodzików np. do przetworów takich jak konfitury i dżemy. W naszej ofercie znajduje się kilka odmian cukru, chociażby cukier kokosowy ekologicznyerytrytol, a także ksylitol

97

Specyficzne kody

ean13
5903624407253

Zobacz także

Ksylitol

Cena 36,00 zł

✅ Zwany cukrem brzozowym;

✅ Ksylitol może być stosowany w dietach przez osoby cierpiące na cukrzycę czy...

Często kupowane razem

  • Cukier trzcinowy złocisty
  • +
  • Mąka orkiszowa jasna typ 650
  • +
  • Mąka pszenna typ 500
  • Cena całkowita: 22,90 zł
info Wybierz przedmioty, które chcesz kupić razem.  Pokaż szczegóły
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło