Daktyle suszone bez pestek
Daktyle to owoce jadalne, które można spożywać po przetworzeniu, ale i na surowo. Szczególną popularnością cieszą się w krajach arabskich, gdzie są uważane za afrodyzjaki. W Polsce znamy je głównie pod postacią suszoną. W naszej ofercie znajduje się wersja suszona bez pestek.
83
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Daktyle suszone bez pestek
Daktyle to owoce jadalne, które można spożywać po przetworzeniu, ale i na surowo. Szczególną popularnością cieszą się w krajach arabskich, gdzie są uważane za afrodyzjaki. W Polsce znamy je głównie pod postacią suszoną. W naszej ofercie znajduje się wersja suszona bez pestek.
Daktyle - właściwości zdrowotne
Daktyle są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników odżywczych. Zawierają wiele witamin z grupy B, A i K. Są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Dzięki temu mają dobry wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i ogólnie dobrze działają na serce. Mimo tego, że daktyle są słodkie, to cukier w nich występujący to cukry proste, które są bardzo łatwostrawne, oraz dostarczają dużo energii w krótkim czasie. Dzięki temu są polecane przy dużym wysiłku spożywczym.
Daktyle - do czego użyć?
Suszone daktyle doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska, która z łatwością zastąpi nam słodycze. Ponadto warto spróbować je dodać do różnych wyrobów takich jak kruche ciasta, budynie, czekolada. Są też świetną bazą do puddingów.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
290 kcal |
Tłuszcz: |
0,4 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,1 g |
Węglowodany |
65,3 g |
W tym cukry: |
65,3 g |
Błonnik: |
8,7 g |
Białko: |
2 g |
Sól: |
0,09 g |
Kraj pochodzenia: Iran
Specyficzne kody
- ean13
- 5903624407109