Pistacje łuskane
Pistacje łuskane są to orzechy, które idealnie nadają się na przekąskę. Drzewo pistacji wydaje owoce co 2 lata, orzeszki odkrywają się podczas pękania skorupki, przy dojrzewaniu. Pistacje stanowią świetny dodatek do ciast, deserów oraz sałatek. Można też zrobić z nich pesto. Ich słodkawy smak jest rozpoznawalny na całym świecie.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Pistacje łuskane są to orzechy, które idealnie nadają się na przekąskę. Drzewo pistacji wydaje owoce co 2 lata, orzeszki odkrywają się podczas pękania skorupki, przy dojrzewaniu. Pistacje stanowią świetny dodatek do ciast, deserów oraz sałatek. Można też zrobić z nich pesto. Ich słodkawy smak jest rozpoznawalny na całym świecie.
Pistacje łuskane - właściwości zdrowotne
Pistacje są bardzo bogate w witaminy, jako jedyne ze wszystkich orzechów zawierają karotenoidy (luteinę i zeaksantynę). Są bogatym źródłem potasu, również zawierają go najwięcej ze wszystkich orzechów. Dodatkowo zawierają fosfor, magnez, wapń, cynk i sód. Możemy znaleźć w nich sporo błonnika, białka oraz kojących nerwy witamin z grupy B, witaminę E zwaną witaminą "młodości" i antyoksydanty. Spożywanie pistacji zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, w szczególności płuc oraz prostaty.
Pistacje łuskane - do czego użyć?
Są świetną przekąską, można jeść pistacje „solo”. Znajdą zastosowanie zarówno w deserach jak i w każdej wytrawnej potrawie. Są idealne jako dodatek do słodkich wypieków. Są używane do produkcji marcepanów, strucli, lodów, tortów, budyniów ale nie tylko. Używane są też do mięs, potraw z ryżu oraz różnego rodzaju przystawek.
Specyficzne kody
- EAN13
- 5904261039005