Migdał blanszowany
✅ Słodki posmak;
✅ Mniej podatne na rozwój bakterii i pleśni;
✅ Zawierają małe ilości niekorzystnego dla organizmu kwasu fitynowego;
✅ Mogą służyć do przygotowania domowego mleka migdałowego;
✅ Baza do przygotowania mąki migdałowej;
✅ Źródło witamin z grupy B;
✅ Zawierają potas, fosfor, magnez, żelazo oraz wapń.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Migdał blanszowany
To nic innego, jak migdał pozbawiony zewnętrznej skórki. Głównymi zaletami migdałów poddanych procedurze blanszowania są: słodszy smak, jasny kolor oraz mniejsza podatność na rozwój bakterii i grzybów. Blanszowanie migdałów polega na zanurzaniu ich w wodzie podgrzanej do temperatury 85-100 stopni Celsjusza, a następnie zdzieraniu zewnętrznych łupin poprzez poddawaniu orzechów działaniu gorącego powietrza i schładzaniu ich do temperatury pokojowej. W naszym sklepie mamy również zwykły migdał cały, a także płatki migdałowe. Dodatkowo oferujemy mąkę migdałową.
Migdał blanszowany – właściwości
Migdały poddane procesowi blanszowania tylko nieznacznie różnią się zawartością składników odżywczych od migdałów ze skórką. Pozbawione jej migdały zawierają mniejszą ilość błonnika, jednak w przeciwieństwie do migdałów nieblanszowanych, odznaczają się bardzo niewielką obecnością kwasu fitynowego, który znany jest głównie jako składnik hamujący wchłanianie żelaza, cynku, wapnia, magnezu i miedzi.
Dodatkowo migdał blanszowany zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę C, A, E, D i K. To nie wszystko. Jedząc migdały blanszowane, wzbogacasz swój organizm o magnez, potas, żelazo czy wapń. Są one również znakomitym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Dzięki spożyciu migdałów można obniżyć ilość złego cholesterolu, a także uzupełnić niedobory witaminy E. To tzw. witamina młodości, działa jako przeciwutleniacz, chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniając procesy starzenia się skóry.
Migdał blanszowany - do czego użyć
W kuchni migdały blanszowane są zdecydowanie częściej wykorzystywane niż migdały ze skórką. Mogą być stosowane jako dodatek do wielu przepisów, a w szczególności sprawdzą się jako składnik słodkich wypieków. Świetnym pomysłem jest dodanie ich do jogurtu, sałatki czy owsianki. Blanszowane migdały mogą zostać również wykorzystane do produkcji domowego mleka migdałowego i mąki migdałowej, z której powstają m.in. znane francuskie makaroniki! Sprawdź również inne orzechy na stronie, oferujemy bardzo szeroki wybór tego typu produktów.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii