Erytrytol (słodzik)
Erytrytol to przede wszystkim alternatywa dla cukru buraczanego. Jest stosowany jako zamiennik sacharozy. Jest obecnie coraz bardziej znanym i używanym słodzikiem. Ma zerową kaloryczność, poleca się go przede wszystkim osobą, które mają niskokaloryczną dietę lub cukrzycę.
85
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Erytrytol to przede wszystkim alternatywa dla cukru buraczanego. Jest stosowany jako zamiennik sacharozy. Jest obecnie coraz bardziej znanym i używanym słodzikiem. Ma zerową kaloryczność, poleca się go przede wszystkim osobą, które mają niskokaloryczną dietę lub cukrzycę.
Erytrytol kupowany w sklepie jest otrzymywany w drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży lub syntetyzowany przez drożdże z gliceryny odpadowej. Jest w pełni bezpieczny do stosowania w kuchni, a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol jako całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.
Z wyglądu ciężko go odróżnić od zwykłego białego cukru. Jest krystaliczny, bezwonny, bardzo podobny w smaku. Co ciekawe, nie jest fermentowany przez bakterie jamy ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy jak tradycyjny cukier.
Kraj pochodzenia: Chiny
Specyficzne kody
- ean13
- 5903624407130