Fasola biała

12,00 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Drobna fasola biała;

✅ Posiada wiele właściwości odżywczych;

✅ Europie znana jest od czasów wypraw Krzysztofa Kolumba;

✅ Zawiera wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk;

✅ Biała fasola ma niski indeks glikemiczny;

✅ Spożywanie białej fasoli zwiększa odporność;

✅ Wspomaga pracę układu pokarmowego;

✅ Fasola biała wykorzystywana jest w wielu polskich, tradycyjnych daniach;

✅ Wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia pracę układu krążenia.

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Fasola biała

Jest to drobna fasola biała. Ma nerkowaty, spłaszczony kształt, jednolite ubarwienie, a w smaku jest lekko słodkawa. Fasola biała to roślina strączkowa, która posiada wiele właściwości odżywczych. Pierwotnie uprawiana w Ameryce Południowej i Środkowej. Europie znana jest od czasów wypraw Krzysztofa Kolumba. Co ciekawe w medycynie ludowej z fasoli przygotowywano lek przeciwko cukrzycy. W naszym sklepie znajduje się kilka rodzajów fasoli, takich jak fasola Jaś Karłowy.

Fasola biała - właściwości zdrowotne

Fasola jest bardzo dobry źródłem białka roślinnego, posiada więcej białka niż mięso, dlatego jest polecana dla osób stosujących dietę wegańska i wegetariańską. Znajdziemy z niej również dużo błonnika i witamin z grupy B. Zawiera także wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk. Jest bogata również w nienasycone kwasy tłuszczowe. Przez swoje właściwości i wartości odżywcze jest zalecana, by włączać ją do diety, mimo że jest ciężkostrawna. 

Biała fasola ma niski indeks glikemiczny, z tego względu w medycynie ludowej przygotowywano z niej lek przeciwko cukrzycy. Posiada również magnez i wapń, które wzmacniają zęby i kości. Duża zawartość błonnika sprawia za to, że organizm czuje się nasycony, a także jest oczyszczony ze szkodliwych substancji i regulujący pasaż jelitowy. Spożywanie białej fasoli zwiększa odporność, poprawia metabolizm, wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia pracę układu krążenia, a także wiele innych. Z tego względu warto włączyć fasolę białą do codziennej diety. 

Fasola biała - do czego użyć

Fasolę przed ugotowaniem powinno moczyć w wodzie ok. 8h, najlepiej zalać wodą wieczorem i rano ugotować do miękkości. Fasola biała wykorzystywana jest w wielu polskich, tradycyjnych daniach. Można przygotować z niej wegański smalec, zupę fasolową, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do gulaszu czy jako główny składnik pasztetu wegetariańskiego. Można także ją dodawać do sałatek, a nawet można z niej stworzyć pastę. Zastosowań białej fasoli jest wiele. 

Specyficzne kody

EAN13
5904261039333

Zobacz także

Kminek

Cena 10,50 zł

Kminek jest to bardzo aromatyczna przyprawa, która używana jest między innymi do wypieków, zup, kapusty, potraw z zawartością dużą ilość...

Często kupowane razem

  • Fasola biała
  • +
  • Mąka orkiszowa jasna typ 650
  • +
  • Słonecznik łuskany
  • Cena całkowita: 31,50 zł
info Wybierz przedmioty, które chcesz kupić razem.  Pokaż szczegóły
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło