Migdał cały
✅ Zaliczają się do najzdrowszych orzechów na świecie;
✅ Źródło białka;
✅ Są bogatym źródłem wielu witamin takich tak witamina E, B1 i B2, a także kwasu foliowego;
✅ Ochrania organizm przed stresem oksydacyjnym;
✅ Niezbędny składnik kobiet w ciąży;
✅ Wpływają na nastrój i samopoczucie;
✅ Pozytywnie oddziałuje na włosy, skórę i paznokci;
✅ Wystarczy nawet garść płatków, by wzbogacić swoje śniadanie.
86
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Migdał cały
Migdałowce to jedne z najpopularniejszych drzew na świecie. Pochodzą one z Azji, ale teraz uprawy migdałowców znajdują się praktycznie na każdym kontynencie. Jest to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Same migdały zaliczają się do najzdrowszych orzechów na świecie.
Migdał cały - właściwości
Orzech ten znany jest już od czasów starożytnych, szczególnie popularny na Bliskim Wschodzie. W odróżnieniu od migdałów blanszowanych posiadają skórkę, przez co ich smak nieco się różni. Poza tym mają wiele walorów odżywczych. Nawet garść takich migdałów pozwoli ci zapewnić swojemu organizmowi najważniejsze wartości odżywcze. Funkcjonują jako alternatywne źródło białka. Zawierają magnez, dzięki czemu świetnie wpływają na działanie mięśni, a przede wszystkim zapobiegają skurczom.
Dodatkowo orzechy migdałowca są bogatym źródłem wielu witamin takich tak witamina E, B1 i B2, a także kwasu foliowego. Spożywanie tego produktu pozytywnie wpływa na organizm. Witamina E to silny przeciwutleniacz, który ochrania organizm przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniem komórek wywołanym przez wolne rodniki. Z tego względu nazywana jest witaminą młodości. To również niezbędny składnik kobiet w ciąży, ponieważ dba o utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu.
Z kolei kwas foliowy zwany jest superwitaminą. Migdały dzięki jego zawartości wpływają na nastrój i samopoczucie, a także poprawiają działanie wątroby, jelit i żołądka. To nie koniec zalet. Spożycie migdałów pozytywnie oddziałuje na włosy, skórę i paznokci - dzięki zawartości cynku. Jedną z ważnych korzyści spożycia migdałów jest wsparcie pracy serca i układu sercowo-naczyniowego. Dzięki witaminie E migdały również obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Migdał cały - do czego użyć
Migdały mogą funkcjonować jako samodzielna przekąska, ponieważ są bardzo smaczne. Ludzie też często dodają płatków do swoich śniadań, musli, owsianek. Wystarczy nawet garść płatków, by wzbogacić swoje śniadanie i mowa tu nie tylko o walorach smakowych, ale i prozdrowotnych.