Kakao naturalne niskotłuszowe
✅ Doceniane były już w czasach Majów;
✅ Nazywany był napojem bogów;
✅ Dzięki dużej zawartości żelaza wspiera organizm;
✅ Nazywane jest superjedzeniem;
✅ Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, chroni przed stresem;
✅ Idealne połączenie dobrego smaku z wartościami odżywczymi;
✅ Spowalnia starzenie się organizmu;
✅ Dodatek do słodkich wypieków.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Kakao naturalne niskotłuszczowe
Naturalne ziarna kakaowca doceniane były już w czasach Majów. Napój przyrządzany z proszku kakaowca nazywany był napojem bogów. Ze względu na szereg pozytywnych właściwości stał się bardzo popularnym produktem. Kakao jednak nie stosuje się tylko w napojach. Znakomicie sprawdzi się przy wypiekach. Bo kto nie lubi smaku kakaowego? Naturalne kakao nazywane jest superjedzeniem. Polecane szczególnie weganom. Sprawdź również nasze inne przyprawy.
Kakao naturalne niskotłuszczowe - właściwości
Kakao mylnie traktuje się jako produkt małowartościowy. Zwykle dlatego, bo kojarzymy go z wyrobami przetworzonych czekolad i innych słodyczy. Kakao nie należy jednak lekceważyć. Kakao naturalne dzięki dużej zawartości żelaza wspiera organizm i pomaga zapobiegać np. anemii. Zawiera antyoksydanty, które chronią przed wolnymi rodnikami (powodują różne choroby i przyspieszają starzenie się organizmu).
Zawartość magnezu pozytywnie wpływa na układ nerwowy, chroni przed stresem. W ziarnach kakao znajdują się również kwasy tłuszczowe Omega-6 i witamina C. Brzmi dobrze? Z tego względu mówi się, że kakao naturalne to superjedzenie. Stanowi bowiem idealne połączenie dobrego smaku z wartościami odżywczymi. Jego zastosowanie jest równie szerokie!
Kakao naturalne niskotłuszczowe - do czego użyć?
Najpopularniejsze zastosowanie gorzkiego kakao to połączenie z mlekiem i wypicie go w postaci ciepłego lub zimnego napoju. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do słodkich wypieków, deserów czy jako smakowa posypka. Ze względu na utratę niektórych cennych właściwości nie jest polecane łączenie gorzkiego kakao z cukrem białym i mlekiem zwierzęcym. Lepiej dodać do niego miód DUŻY WYBÓR ZNAJDZIESZ U NAS NA STRONIE czy glukozę.
Co ciekawe wraz z kakao naturalnym możemy zrobić pyszne ciasto wegańskie, bez użycia składników odzwierzęcych! Wystarczy mąka, kakao, drożdże, woda gazowana, olej i cukier (może być ksylitol lub erytrytol). Wszystkie produkty znajdziesz u nas na stronie.
Sprawdź także nasz przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem KAKAO! PRZEPIS WIDEO
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.