Kwasek cytrynowy
✅ Organiczny związek chemiczny;
✅ Powinien być podstawą wyposażenia każdego domu;
✅ Zastąpi w kuchni ocet czy cytrynę;
✅ Bardzo szerokie zastosowanie;
✅ Naturalny i tani sposób na preparat czyszczący w domu;
✅ Konserwuje domowe przetwory;
✅ Spryskanie warzyw i owoc roztworem z kwasku cytrynowego opóźnia ich zepsucie.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Kwasek cytrynowy
Organiczny związek chemiczny, największe ilości znajdują się w cytrynach czy innych kwaśnych owocach cytrusowych. Pozyskuje się go w procesie fermentacji cytrynowej. Nadaje potrawą kwaśny aromat, a oprócz tego świetnie sprawdzi się jako naturalny środek czyszczący w naszym domu. Interesujące jest to, że kwasek cytrynowy można także wykorzystywać do domowych kosmetyków, my jednak skupimy się głównie na przemyśle spożywczym.
Kwasek cytrynowy - właściwości
Nie będzie przesadą jeśli powiemy, że kwasek cytrynowy powinien być podstawą wyposażenia każdego domu. Ma on bardzo szerokie zastosowanie. Początkowo pozyskiwano go naturalnymi metodami. Korzystano z procesu fermentacji, jednak była to długotrwała metoda. W 1913 wymyślono sposób na pozyskiwanie kwasku cytrynowego w większej ilości. W przemyśle spożywczym służy jako regulator kwasowości do potraw.
Kwasek cytrynowy ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, jest używany jako środek konserwujący, dodatek do napojów bezalkoholowych i produktów w proszku, takich jak napoje instant, cukierki i galaretki. Jest również stosowany jako regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający i jako składnik do produkcji aromatów.
Czy kwasek cytrynowy może być szkodliwy? Chociaż jego nazwa jest trochę złowieszcza, to absolutnie nie należy się obawiać jego wykorzystania w kuchni. Nie jest to bowiem substacja o działaniu toksycznym. Należy jednak stosować go z umiarem, bo przy dużych ilościach może mieć wpływ na powstawanie próchnicy na zębach.
Kwasek cytrynowy - do czego użyć?
Kwasek cytrynowy może z powodzeniem zastąpić w kuchni ocet czy cytrynę. Również świetnie się sprawdzi jako zamiennik soli. Spryskanie warzyw i owoc roztworem z kwasku cytrynowego opóźnia ich zepsucie. Jest świetnym składnikiem konserwującym domowe przetwory. Sprawdzi się także jako naturalny odplamiacz po zabrudzeniach z kawy czy herbaty. Jest to naturalny i tani sposób na preparat czyszczący w domu.
Ciekawostką jest również to, że kwasek cytrynowy ma wiele zastosowań poza przemysłem spożywczym. Jest stosowany w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry, w lekach, a nawet w produkcji detergentów i środków czyszczących.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.