Kozieradka - ziarno
Kozieradka często bywa nazywana grecką koniczyną, greckim sianem czy też bożą trawką. Jest rośliną z rodziny bobowatych - w całości jadalną. Dlaczego nazywa się ją kozieradką? Bowiem jest przysmakiem kóz! Od stuleci ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Obecnie kozieradka służy jako przyprawa w kuchni, ale także jest stosowana w kosmetyce.
84
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Kozieradka
Kozieradka często bywa nazywana grecką koniczyną, greckim sianem czy też bożą trawką. Jest rośliną z rodziny bobowatych - w całości jadalną. Dlaczego nazywa się ją kozieradką? Bowiem jest przysmakiem kóz! Od stuleci ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Obecnie kozieradka służy jako przyprawa w kuchni, ale także jest stosowana w kosmetyce.
Kozieradka - do czego służy
Ziarna kozieradki znajdują szerokie zastosowanie w gastronomii. Mają głęboki słodko-gorzki smak, ziołowo-korzenny aromat, dzięki czemu są idealnymi przyprawami. Sprawdzają się jako główny składem curry, a także można je stosować w kuchni indyjskiej. Można ją również uprażyć na patelni, a później zgnieść w moździerzu dla lepszego efektu.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
323 kcal |
Tłuszcz: |
6,41 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,46 g |
Węglowodany |
58,4 g |
W tym cukry: |
0 g |
Błonnik: |
24,6 g |
Białko: |
23 g |
Sól: |
0,01 g |
Kraj pochodzenia: Indie
Specyficzne kody
- ean13
- 5903624407123