Czarnuszka
Czarnuszka jest to produkt, który jest idealną przyprawą do pieczywa, lecz posiada także wiele innych zastosowań. Ma silny, aromatyczny zapach o ostrym korzennym smaku.
39
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Czarnuszka
Czarnuszka jest to produkt, który jest idealną przyprawą do pieczywa, lecz posiada także wiele innych zastosowań. Ma silny, aromatyczny zapach o ostrym korzennym smaku.
Czarnuszka - wartości zdrowotne
Działa w pozytywny sposób na różne dolegliwości. Uważana za lek na wszystkie choroby. W starożytnym Egipcie była tak cenna, że zwie się ją "czarnym złotem Faraonów". Olej z jej nasion jest popularny wśród zielarzy, ma szerokie zastosowanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Czarnuszka bardzo dobrze wpływa również na skórę, a dzięki zawartości tymochinonu wielu badaczy przypisuje jej silną właściwość przeciwnowotworową.
Czarnuszka - do czego użyć
Czarnuszka to małe, ciemne nasiona, które mają aromatyczny smak i zapach, dzięki czemu stosowane są zarówno jak przyprawa, jak i dodatek do chleba. Najczęściej czarnuszkę spotkamy w chlebie. Nasiona są dodawane jako dodatek do wypieku, urozmaicają jego smak i wartości odżywcze. Z czarnuszki można również samodzielnie wytłoczyć bardzo zdrowy olej.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
590 kcal |
Tłuszcz: |
50 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
7 g |
Węglowodany |
11 g |
W tym cukry: |
0,3 g |
Błonnik: |
12 g |
Białko |
18 g |
Sól: |
0,03 g |
Kraj pochodzenia: Indie
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936421