Mak niebieski
Mak niebieski, zwany także europejskim, to najbardziej popularny mak używany jako dodatek do wielu potraw i wypieków. Znany przede wszystkim z tego, że jest dodatkiem do bułek, a także podstawą do zrobienia wielu świątecznych potraw takich jak: makowiec, kutia, strucla czy babka.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mak niebieski
Mak niebieski, zwany także europejskim, to najbardziej popularny mak używany jako dodatek do wielu potraw i wypieków. Znany przede wszystkim z tego, że jest dodatkiem do bułek, a także podstawą do zrobienia wielu świątecznych potraw takich jak: makowiec, kutia, strucla czy babka. Do takich wypieków potrzebna jest masa makowa, którą możemy stworzyć sami w domu. Wystarczy ugotować mak, a następnie zmielić. Taka masa makowa jest o wiele lepsza niż gotowa ze sklepów, ponieważ nie zawiera różnych dodatków, które nie są naturalnym składnikiem masy.
Mak niebieski - wartości odżywcze
Nie tylko smak wyróżnia mak. Zawiera on w sobie dużo wartości odżywczych takich jak: magnez, żelazo, białko czy błonnik. Dzięki spożywaniu regularnie maku, uchronisz się przed skurczami mięśniowymi czy anemią, a także uzupełnisz swój organizm o ważne składniki.
Mak niebieski - do czego użyć
By zachować w 100% wartość odżywczą maku, najlepiej spożywać go z owsianką czy omletem. Należy go dodać przed wymieszaniem wszystkich składników. Dzięki temu twój posiłek będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowy i zapewni ci siłę i energię na cały dzień! Ponadto można posypać makiem swoje wypieki, dzięki czemu otrzymają one dodatkowy smak. Mak, a właściwie masa makowa jest również podstawą do zrobienia makowca, strucla i babki.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
311 kcal |
Tłuszcz: |
1,20 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,24 g |
Węglowodany |
65,1 g |
W tym cukry: |
65,1 g |
Błonnik: |
12,9 g |
Białko: |
3,6 g |
Sól: |
0,11 g |
Kraj pochodzenia:Czechy
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936742