Mak niebieski

14,00 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

Mak niebieski, zwany także europejskim, to najbardziej popularny mak używany jako dodatek do wielu potraw i wypieków. Znany przede wszystkim z tego, że jest dodatkiem do bułek, a także podstawą do zrobienia wielu świątecznych potraw takich jak: makowiec, kutia, strucla czy babka. 

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 1 punkt lojalnościowy . Twój koszyk będzie zawierał 1 punkt Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,20 zł .


Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Mak niebieski

Mak niebieski, zwany także europejskim, to najbardziej popularny mak używany jako dodatek do wielu potraw i wypieków. Znany przede wszystkim z tego, że jest dodatkiem do bułek, a także podstawą do zrobienia wielu świątecznych potraw takich jak: makowiec, kutia, strucla czy babka. Do takich wypieków potrzebna jest masa makowa, którą możemy stworzyć sami w domu. Wystarczy ugotować mak, a następnie zmielić. Taka masa makowa jest o wiele lepsza niż gotowa ze sklepów, ponieważ nie zawiera różnych dodatków, które nie są naturalnym składnikiem masy. 

Mak niebieski - wartości odżywcze

Nie tylko smak wyróżnia mak. Zawiera on w sobie dużo wartości odżywczych takich jak: magnez, żelazo, białko czy błonnik. Dzięki spożywaniu regularnie maku, uchronisz się przed skurczami mięśniowymi czy anemią, a także uzupełnisz swój organizm o ważne składniki.

Mak niebieski - do czego użyć

By zachować w 100% wartość odżywczą maku, najlepiej spożywać go z owsianką czy omletem. Należy go dodać przed wymieszaniem wszystkich składników. Dzięki temu twój posiłek będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowy i zapewni ci siłę i energię na cały dzień! Ponadto można posypać makiem swoje wypieki, dzięki czemu otrzymają one dodatkowy smak. Mak, a właściwie masa makowa jest również podstawą do zrobienia makowca, strucla i babki.

Wartości odżywcze (na 100 g):

Wartość energetyczna:

311 kcal

Tłuszcz:

1,20 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,24 g

Węglowodany

65,1 g

W tym cukry:

65,1 g

Błonnik:

12,9 g

Białko:

3,6 g

Sól:

0,11 g

Kraj pochodzenia:Czechy

165 Przedmioty

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło