Sezam czarny
✅ Ma bardziej intensywny, wyrazisty smak i zapach niż sezam biały;
✅ Sezam czarny jest bogatym źródłem witamin i minerałów;
✅ Zawiera witaminy B1, B2, B6, E, a także kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor i magnez;
✅ Ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie;
✅ Wpływa na metabolizm energetyczny organizmu i pomaga zachować zdrową skórę oraz dobre widzenie;
✅ Spożywanie sezamu czarnego korzystnie wpływa również na trawienie;
✅ Reguluje pracę jelit;
✅ Można go dodawać do potraw, sałatek, musli czy pieczywa.
35
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Sezam czarny
Sezam czarny to produkt pochodzenia roślinnego, który zyskuje na popularności w kuchni zarówno w Europie, jak i w Azji. Sezam ten różni się od swojego jasnego odpowiednika, przede wszystkim barwą oraz smakiem. Czarny sezam ma bardziej intensywny, wyrazisty smak i zapach, co sprawia, że stanowi idealną alternatywę dla jasnego sezamu, który jest bardziej łagodny, a który można kupić również na naszej stronie.
Sezam czarny - właściwości
Ma wiele cennych właściwości odżywczych. Sezam czarny jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy B1, B2, B6, E, a także kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. To właśnie dzięki takiej zawartości składników odżywczych sezam czarny ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Witamina B1, zwana tiaminą, znajdująca się w sezamie czarnym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Witamina B2, czyli ryboflawina, natomiast wpływa na metabolizm energetyczny organizmu i pomaga zachować zdrową skórę oraz dobre widzenie. Witamina B6, nazywana pirydoksyną, działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy.
Witamina E, obecna w sezamie czarnym, to potężny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Kwas foliowy, zwany też witaminą B9, to niezbędny składnik dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Ponadto, kwas foliowy ma korzystny wpływ na układ krwionośny, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Wapń i fosfor, zawarte w sezamie czarnym, pomagają w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Żelazo z kolei jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, a magnez wspiera pracę mięśni i układu nerwowego. Spożywanie sezamu czarnego korzystnie wpływa również na trawienie, ponieważ zawiera błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit.
Sezam czarny - do czego użyć
Sezam czarny można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można go dodawać do potraw, sałatek, musli czy pieczywa, co wzbogaca ich smak i dodaje wartości odżywczych. Zmielony sezam czarny może być używany jako przyprawa do mięs, ryb i warzyw.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.