Siemię lniane brązowe
Siemię lniane dzieli się na dwie kategorie: brązowe i złote. Siemię brązowe znane jest od tysięcy lat i pochodzi z Bliskiego Wschodu.
23
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Siemię lniane brązowe
Siemię lniane dzieli się na dwie kategorie: brązowe i złote. Siemię brązowe znane jest od tysięcy lat i pochodzi z Bliskiego Wschodu.
Siemię lniane - wartości zdrowotne
Siemię słynie z właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim działa świetnie osłonowo i regulująco na błonę śluzową naszego układu pokarmowego. Siemię jest dobrym suplementem podczas diety odchudzającej. Siemię lniane ma także dużą zawartość błonnika, dlatego nie powinno się od razu dużo spożywać tego ziarna. Dzięki kwasom nienasyconym, które są w siemieniu, ziarno to zapobiega stanom zapalnym, ponadto zwiększy odporność. W różnych rejonach Polski siemię lniane stosuje się również jako okład na rany (zawinięty wcześniej w np. ścierkę) oraz kontuzje.
Siemię lniane - do czego użyć
Siemię lniane należy zmielić. Można zalewać i pić napar, nawet z dodatkiem np. truskawek. Można także dodawać do wypieków. Siemię lniane świetnie funkcjonuje jako dodatek do ryb, sosów, zup. Dodatkowo z siemienia można wytłoczyć olej lniany, który jest bardzo zdrowy.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
568 kcal |
Tłuszcz: |
42 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,7 g |
Węglowodany |
29,1 g |
W tym cukry: |
1,5 g |
Błonnik: |
22,02 g |
Białko: |
18,5 g |
Sól: |
0,01 g |
Kraj pochodzenia: Rosja
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936476