Śliwka kalifornijska suszona
Śliwki to jedne z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Suszone śliwki oraz potrawy z nią związane towarzyszą nam bardzo często, chociażby na świętach Bożego Narodzenia, czy przy normalnym obiedzie, ale także jako po prostu przekąska.
32
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Śliwka kalifornijska suszona
Śliwki to jedne z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Suszone śliwki oraz potrawy z nią związane towarzyszą nam bardzo często, chociażby na świętach Bożego Narodzenia, czy przy normalnym obiedzie, ale także jako po prostu przekąska.
Śliwka suszona - wartości zdrowotne
Śliwka suszona doskonale zadziała jako zastępca dla niezdrowych przekąsek i słodyczy. Regularne spożywanie śliwek może przysłużyć naszemu ciału. W śliwce suszonej znajdziemy takie składniki mineralne jak wapń, potas i magnez. Te bakalie pomogą oczyścić nasze jelita, dlatego śliwki suszone są znakomitym naturalnym "lekiem" na zaparcia.
Śliwka suszona - do czego użyć
Śliwki suszone sprawdzają się "solo", czyli jako po prostu przekąska na wieczór. W kuchni polskiej śliwki suszone dodaje się do mięs (przede wszystkim schab). Jest to najpopularniejsze połączenie, w którym korzysta się z tych ususzonych owoców. Ponadto ze śliwek można zrobić pyszny kompot, znany chociażby z Wigilii.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
240 kcal |
Tłuszcz: |
0,4 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,1 g |
Węglowodany |
64 g |
W tym cukry: |
38 g |
Błonnik: |
7 g |
Białko: |
2,2 g |
Sól: |
0,1 g |
Kraj pochodzenia: Chile
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936636