BIO Kasza jęczmienna pęczak EKOLOGICZNA
✅ Pochodzi z ekologicznych upraw, nie posiada nawozów sztucznych, chemii, nie jest pryskana;
✅ Pęczak to całe ziarna pozbawione łuski;
✅ W kaszy znajdziemy duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit;
✅ Wspomaga również metabolizm;
✅ Pomaga obniżać zły cholesterol dzięki zawartości jednej z frakcji błonnika - beta-glukanu;
✅ Usprawnia ogólne działanie układu krwionośnego;
✅ Jest źródłem takich składników jak selen, miedź i mangan;
✅ Dodatkowo kasza pęczak jest bogata w witaminę C i żelazo;
✅ Spożywanie kaszy dodaje energii;
✅ Dodatek do warzyw czy mięs lub nawet pierogów.
7
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
BIO Kasza jęczmienna pęczak EKOLOGICZNA
Jak nazwa wskazuje - powstaje z jęczmienia. Pęczak to całe ziarna pozbawione łuski. Inne kasze jęczmienne są dodatkowo łamane. To doskonały składnik dla wszystkich, ale szczególnie dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu czy ludźmi mającymi problemy z zaparciami. Nie należy się obawiać pęczaku - istnieje bowiem przeświadczenie, że jest to kasza drugiej kategorii. W rzeczywistości jest jednak bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa. Nasza kasza pochodzi z ekologicznych upraw, nie posiada nawozów sztucznych, chemii, nie jest pryskana. Dostępna jest również kasza jęczmienna pęczak w wersji konwencjonalnej.
BIO Kasza jęczmienna pęczak EKOLOGICZNA – właściwości
W kaszy znajdziemy duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit, co jest przydatne dla osób mających problemy z zaparciami. Wspomaga również metabolizm, dlatego jest polecana osobom przebywającym na diecie. Regularne spożywanie kaszy wpływa na obniżenie ryzyka nowotworowego w jelitach. Pęczak pozytywnie wpływa również na poziom cholesterolu. Pomaga obniżać zły cholesterol dzięki zawartości jednej z frakcji błonnika - beta-glukanu. Badania wykazały, że regularne spożywanie pęczaku przez kilka miesięcy zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi.
Dodatkowo kasza zawiera witaminę K, która pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, a także usprawnia ogólne działanie układu krwionośnego. Spożycie pęczaku zapobiega powstawaniu miażdżycy, dzięki dużej zawartości minerałów. Oprócz błonnika kasza jest źródłem takich składników jak selen, miedź i mangan. Selen pozytywnie wpływa na skórę, a jego niedobór może powodować raka skóry, jelita grubego, czy piersi. Spożywanie kaszy dodaje energii i sprawia, że czujemy się lepiej psychicznie. Tak na organizm oddziałuje mangan, który uspokaja układ nerwowy, a także wpływa na uczucie szczęścia. Dodatkowo kasza pęczak jest bogata w witaminę C i żelazo, dzięki czemu wzmacnia mechanizmy obronne i odporność organizmu.
BIO Kasza jęczmienna pęczak EKOLOGICZNA – do czego użyć
Kasza pęczak z powodzeniem może zastąpić na talerzu inne rodzaje kasz, ziemniaki czy ryż w codziennym obiedzie. Można używać jej w roli farszu, jako dodatek do warzyw czy mięs lub nawet pierogów. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest tak zwane kaszotto, które gdzie zamiast ryżu podaje się kaszę z dodatkami w postaci mięsa czy sosu.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.