Kasza jaglana
✅ Ma dużo łatwo przyswajalnego białka;
✅ Jest lekkostrawna;
✅ Bogate źródło witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi;
✅ Jest bezglutenowa;
✅ Może być bardzo dobrym, domowym lekarstwem na katar;
✅ Ma właściwości antywirusowe;
✅ Bardzo dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie;
✅ Jest źródłem dużej ilości witaminy E i lecytyny, a te wpływają bardzo dobrze na pamięć i koncentrację;
✅ Dodatek do dań słonych, a także słodkich.
17
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza powstająca z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jest jedną z najstarszych kasz, przed wojną była ona najpopularniejszym dodatkiem do dań. Obecnie kasza jaglana ponownie odzyskuje swoją pozycję na "stole". Jest bardzo dobrym źródłem energii. Jest uniwersalnym produktem, ponieważ dobrze sprawdza się w daniach zarówno na słodko jak i na słono. Zalicza się do tzw. superfoods. Do wyboru masz również BIO kaszę jaglaną ekologiczną.
Kasza jaglana - właściwości
Pod względem wartości odżywczych kasza jaglana dorównuje innemu zdrowemu produktowi - kaszy gryczanej. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana wspomaga pamięć, a dzięki wysokiej zawartości krzemu, stymuluje przemianę materii. Stosowana przez sportowców, jednak należy jeść ją z umiarem - zawiera wysoki indeks glikemiczny. Jednak gdy mamy problemy z trawieniem, to wysoki indeks glikemiczny jest atutem kaszy jaglanej. Nie ma dużo błonnika, dzięki temu jest lekkostrawna. Warto pamiętać, że kasza jaglana to bogate źródło witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi. Dzięki temu jej spożycie pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, a także krwionośny.
Kasza jaglana jest bezglutenowa - jest więc bardzo cennym składnikiem diety dla osób cierpiących na celiakię. Interesujące jest to, że ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc może być bardzo dobrym, domowym lekarstwem na katar. Kasza jaglana ponadto ma działanie zasadotwórcze, jej spożycie ma duży wpływ na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. To jednak nie koniec zalet. Kasza ta zawiera krzemionkę. Co to oznacza? Bardzo dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Dodatkowo jest ona źródłem dużej ilości witaminy E i lecytyny, a te wpływają bardzo dobrze na pamięć i koncentrację.
Kasza jaglana - do czego użyć
Kasza jaglana doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań słonych, a także słodkich. Najważniejsze jest gotowanie - źle przyrządzona może mieć gorzkawy smak. Warto ją przed gotowaniem przemyć gorącą i zimną wodą. Kasza jaglana nadaje się również do krupników, warzywnych zup, a także jako dodatek do mięs i składnik farszów. Może być również podstawą dla domowego paprykarza. Niektórzy przyrządzają z niej burgery, ciasteczka, a nawet sernik! W naszej ofercie znajdziesz również płatki jaglane.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu - z powodu pakowania na tych samych maszynach, na których pakowane są produkty glutenowe.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.