Kasza jęczmienna pęczak
Najzdrowsza z wszystkich kasz – tak mówi się o tym gatunku. To doskonały składnik dla wszystkich, ale szczególnie dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu czy ludźmi mającymi problemy z zaparciami. Kasza pęczak powstaje z jednych z najstarszych zbóż znanych człowiekowi. Kasza ta to całe ziarna pozbawione łuski.
5
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Kasza jęczmienna pęczak
Najzdrowsza z wszystkich kasz – tak mówi się o tym gatunku. To doskonały składnik dla wszystkich, ale szczególnie dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu czy ludźmi mającymi problemy z zaparciami. Kasza pęczak powstaje z jednych z najstarszych zbóż znanych człowiekowi. Kasza ta to całe ziarna pozbawione łuski.
Kasza pęczak – wartości zdrowotne
W kaszy znajdziemy duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit, co jest przydatne dla osób mających problemy z zaparciami. Gatunek ten jest także polecany osobom, które trzymają dietę. Regularne spożywanie kaszy wpływa na obniżenie ryzyka nowotworowego w jelitach. Pęczak pozytywnie wpływa również na poziom cholesterolu.
Kasza pęczak – do czego użyć
Kasza ta jest najpopularniejszą w naszym kraju. Można jej używać do niemal wszystkiego, bardzo często stosuje się ją przy gotowaniu krupniku. Można jednak używać jej w roli farszu, jako dodatek do warzyw czy mięs lub nawet pierogów.
Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest tak zwane kaszotto, które gdzie zamiast ryżu podaje się kaszę z dodatkami w postaci mięsa czy sosu.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
354 kcal |
Tłuszcz: |
2,3 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,24 g |
Węglowodany |
73,5 g |
W tym cukry: |
12 g |
Błonnik: |
17,3 g |
Białko: |
12,5 g |
Sól: |
0,11 g |
Wyprodukowano w Polsce
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936346