Komosa ryżowa
✅ Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia;
✅ Komosa ryżowa ma lekko słodkawy smak, oraz charakterystyczny orzechowy aromat;
✅ Może zastąpić ryż, kaszę, ziemniaki, czy makarony;
✅ Komosa ryżowa jest świetnym źródłem energii;
✅ Zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się;
✅ Porcja komosy zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na magnez;
✅ Ma niski indeks glikemiczny;
✅ Produkt bezglutenowy;
✅ Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa wyróżnia się niską kalorycznością, wysoką ilością minerałów, witamin, białka, błonnika oraz tłuszczy nienasyconych. Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia i nie bez przyczyny została doceniona na całym świecie. Komosa ryżowa ma lekko słodkawy smak, oraz charakterystyczny orzechowy aromat. Jest używana zarówno do dań głównych, jak i do deserów. Może zastąpić ryż, kaszę, ziemniaki, czy makarony. W naszej ofercie znajdziesz również wiele innych rodzajów kasz i ryżu.
Komosa ryżowa - właściwości
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od co najmniej 5 tysięcy lat. Komosa ryżowa jest świetnym źródłem energii. Jest bogata w błonnik, który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się. Porcja komosy zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na magnez. Komosa ryżowa wyróżnia się również tym, że jej białko jest pełnowartościowe, czyli dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Ze względu na niesamowitą ilość zalet zdrowotnych, komosa ryżowa jest zaliczana do tak zwanych "światowych super foods", czyli super żywności.
Warto zaznaczyć, że komosa ryżowa to produkt bezglutenowy, jest więc polecana osobom cierpiącym na celiakię. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co z kolei sprzyja diabetykom. Z tego względu komosa ryżowa powinna pojawić się w jadłospisie wymienionych grup. Zawiera wartościowe białko, może być więc alternatywą dla wegetarian, którzy nie chcą spożywać białka odzwierzęcego, a mimo to chcą dostarczać organizmowi niezbędne aminokwasy. Dodatkowo komosa ryżowa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
Komosa ryżowa - do czego użyć
Komosa ryżowa ma strukturę podobną do kaszy, czy ryżu, więc można jej używać w taki sam sposób, czyli może być ich zamiennikiem w tradycyjnych obiadach. Gotujemy ją również w ten sam sposób. Komosę ryżową można z powodzeniem dodawać do zup, dań warzywnych, czy jeść samą z dodatkiem przypraw. Dodatkowo służy jako dodatek do deserów i wyrobów cukierniczych. Jeśli potrzebujesz mąki z komosy ryżowej, możesz znaleźć ją w naszym sklepie.
Produkt bezglutenowy.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii