Kasza bulgur
Kasza bulgur stanowi podstawę kuchni tureckiej. Jest uzyskiwana z pszenicy. Ziarna zbóż są gotowane, suszone, a potem rozdrabniane. W ten sposób uzyskujemy kaszę bulgur o brązowym kolorze i delikatnie orzechowym aromacie i smaku. Kasza ta syci dłużej niż ryż, do tego posiada szereg cennych walorów odżywczych.
97
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Kasza bulgur
Kasza bulgur stanowi podstawę kuchni tureckiej. Jest uzyskiwana z pszenicy. Ziarna zbóż są gotowane, suszone, a potem rozdrabniane. W ten sposób uzyskujemy kaszę bulgur o brązowym kolorze i delikatnie orzechowym aromacie i smaku. Kasza ta syci dłużej niż ryż, do tego posiada szereg cennych walorów odżywczych.
Kasza bulgur - wartości odżywcze
Kasza bulgur jest źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów, jak magnez, cynk, fosfor, selen, czy chrom. Daje długie uczucie sytości, do tego wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom. Dzięki swoim wartościom odżywczym jest polecana kobietom w ciąży.
Kasza bulgur - do czego użyć
Kaszę bulgur z powodzeniem można używać do przygotowania najróżniejszych dań - słodkich, słonych, deserów, zup, czy przystawek. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zapiekanek i sałatek.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
328 kcal |
Tłuszcz: |
1,3 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
Węglowodany |
57,6 g |
W tym cukry: |
0,4 g |
Błonnik: |
18,3 |
Białko: |
12,3 g |
Sól: |
0,04 g |
Kraj pochodzenia: Ukraina
Specyficzne kody
- ean13
- 5903624407871