• Nowy

Kasza kukurydziana

7,00 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

Kasza kukurydziana

Kaszę kukurydzianą wytwarza się z ziaren kukurydzy, które po wyłuskaniu z łupiny są rozdrabniane i suszone. Na końcowym etapie produkcji ma ona strukturę nieco grubszą od kaszy manny. Potrawy z kaszy kukurydzianej warto spożywać nie tylko z powodu jej delikatnego i aromatycznego smaku czy lekkostrawności, ale również ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych, witamin oraz błonnika.

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Kasza kukurydziana

Kaszę kukurydzianą wytwarza się z ziaren kukurydzy, które po wyłuskaniu z łupiny są rozdrabniane i suszone. Na końcowym etapie produkcji ma ona strukturę nieco grubszą od kaszy manny. Potrawy z kaszy kukurydzianej warto spożywać nie tylko z powodu jej delikatnego i aromatycznego smaku czy lekkostrawności, ale również ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych, witamin oraz błonnika.

Kasza kukurydziana - właściwości zdrowotne

Kasza kukurydziana jest świetnym źródłem witaminy A, która w głównej mierze pomaga w poprawieniu kondycji naszych włosów, skóry i paznokci. Jest to też składnik, który pozytywnie wpływa na wzrok. Zawartość witaminy, nie maleje podczas gotowania. Kasza dostarcza nam spore ilości selenu, pierwiastek ten zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie stresu oksydacyjnego w ustroju. Prowadzi to do wielu schorzeń, w tym nowotworów. Pamiętać należy, że selen jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego czy np. tarczycy. Prócz tego jest to składnik przynoszący ulgę w zaburzeniach nastroju czy nadmiernej nerwowości.

Pamiętać należy, że niezbędny jest on dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego czy np. tarczycy. Prócz tego jest to składnik przynoszący ulgę w zaburzeniach nastroju czy nadmiernej nerwowości.

Kasza kukurydziana - do czego użyć?

Kasza kukurydziana najlepiej nadaje się jako dodatek do obiadu. Należy ją gotować przez 15-20min. Na 2,5 szklanki wody przypada 1 szklanka kaszy. To właśnie kasza kukurydziana najczęściej jako pierwsza włączana jest do diety niemowlaka. Przemawiają za tym przede wszystkim brak glutenu oraz łatwa przyswajalność. Można zrobić z niej smaczne kluseczki, placuszki, a nawet chleb. Najbardziej popularną potrawą z użyciem kaszy kukurydzianej jest polenta, czyli typowo włoski przysmak podawany z serem i sosem.

Specyficzne kody

EAN13
5904261039241

Zobacz także

Kasza jaglana

Cena 7,00 zł
Kasza jaglana to kasza powstająca z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jest jedną z najstarszych kasz, przed wojną była ona najpopularniejszym...

Kasza bulgur

Cena 9,50 zł
Kasza bulgur stanowi podstawę kuchni tureckiej. Jest uzyskiwana z pszenicy. Ziarna zbóż są gotowane, suszone, a potem rozdrabniane. W ten sposób...

Kasza kuskus

Cena 10,50 zł
Kasza kuskus wywodzi się z krajów arabskich, gdzie jest podstawą codziennej diety. Kasza ta jest bogata w białko, oraz posiada szereg innych...

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło