• Nowy

Ryż naturalny długi

9,00 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Ryż naturalny długi jest idealnym dodatkiem do obiadu

Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor.

✅ Wspomaga trawienie i zmniejsza zaparcia

✅ Posiada więcej składników mineralnych, witamin czy błonnika

✅ Długo utrzymuje się uczucie sytości

Posiada niski indeks glikemiczny

Idealnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych

Doskonale nadaje się również do sałatek, zup czy zapiekanek

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Ryż naturalny długi

Ryż naturalny długi jest bardzo wartościową odmianą ryżu. Jego barwa spowodowana jest obecnością kilku warstw otrąb. ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę jaką jest plewa. Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor.

Ryż naturalny długi - właściwości

Spożywanie tej odmiany ryżu, dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiega chorobom serca, wspomaga trawienie i zmniejsza zaparcia. Porównując go z ryżem białym, ryż naturalny długi posiada więcej składników mineralnych, witamin czy błonnika, które znajdują się w zewnętrznej otoczce zwanej srebrną łupinką. Posiada 349% więcej Witaminy E, 185% więcej wiatminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka. Te liczby naprawdę robią wrażenie. Po zjedzeniu tego ryżu, dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Posiada niski indeks glikemiczny. Od bardzo dawna brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi i stosowany w cukrzycy przez tradycyjną medycynę wschodu.

Ryż naturalny długi - jak używać

Ryż przed obróbką należy wypłukać i dopiero włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody. Przyjęte proporcje to 100 g  brązowego ryżu na 1 litr wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Ryż brązowy powinno się gotować około 30-40minut. Idealnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych. Można go łączyć z mięsem, rybą i warzywami. Ryż brązowy może być przyrządzany zarówno na słodko (np. z owocami, rodzynkami itd.) jak i nie, podobnie jak ryż biały. Doskonale nadaje się również do sałatek, zup czy zapiekanek

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło