Mąka pszenna typ 750 chlebowa
✅ Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych;
✅ Mąka nie zawiera żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy;
✅ Mąka jest naturalna, niestandaryzowana;
✅ Pszenica jest najpopularniejszym ziarnem, które uprawia się w Polsce;
✅ Dzięki dużej zawartości glutenu gwarantuje sprężyste i dobrze wyrośnięte wypieki;
✅ Zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B;
✅ Sporo minerałów takich jak fosfor, magnez, cynk i wapń;
✅ Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży;
✅ Mąka jasna idealna do wypieków chleba i ogólnie pojętego pieczywa.
3
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka pszenna chlebowa typ 750
Mąka pszenna chlebowa typ 750 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych. W naszym młynie do żadnego produktu nie dodajemy żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy. Mąka jest w 100% naturalna, niestandaryzowana. Wykorzystywana głównie do pieczenia chleba, samodzielnie, a także w mieszance z mąką żytnią 720. W naszym sklepie znajdziesz również inne mąki.
Mąka pszenna chlebowa typ 750 - właściwości
Mąka pszenna zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B. Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży, bowiem jest to niezbędny składnik do prawidłowego rozwoju dziecka. Dzięki dużej zawartości glutenu gwarantuje sprężyste i dobrze wyrośnięte wypieki. Mąka pszenna typ 750 zawiera więcej wartościowych substancji mineralnych niż bardziej oczyszczone rodzaje mąk o niższym typie. Jest nieco ciemniejsza niż mąka pszenna typ 500.
Mąka pszenna typ 750 zawiera sporo skrobi. Z kolei zawartość witamin z grupy B sprawia, że pozytywnie wpływa na układ nerwowy. W odróżnieniu od mąki graham nie zawiera otrąb. Średnia popiołowość sprawia jednak, że jest znakomitym składnikiem do wypieku tradycyjnego, pszennego chleba. Dzięki temu wypieki będą dobrze wyrośnięte i puszyste, a także bardziej delikatne niż produkty oparte na mące z pełnego ziarna. W mące pszennej typ 750 znajduje się także sporo minerałów takich jak fosfor, magnez, cynk i wapń. To również bardzo dobre źródło witaminy C i E, czyli składników niezbędnych dla ludzkiego organizmu. Ponadto wyroby z mąki pszennej są niskokaloryczne, zawierają niewiele tłuszczu.
Mąka pszenna chlebowa typ 750 - do czego użyć
Mąka pszenna typ 750 to najpopularniejsza mąka do wypieku pieczywa. Można ją stosować również jako mieszanka z mąką żytnią 720, by upiec chleb pszenno-żytni. Stanowi również dobry zagęszczacz do zup i sosów. Coraz częściej wykorzystywana jest również jako dodatek do ciasta na placki i pierogi. W naszym sklepie znajduje się do kupienia także mąka pszenna chlebowa typ 750 w wersji ekologicznej.
Najlepsza mąka do chleba
Jedną z najlepszych mąk do wypieku chleba jest mąka pszenna typu 750, zwana również mąką chlebową. Jednak nie wszystkie mąki typu 750 są równe. Jeśli szukasz najwyższej jakości i naturalnego produktu, znajdziesz ją w Młynie Kopytowa. Mąka pszenna typu 750 to doskonały wybór dla wszystkich miłośników aromatycznego i chrupiącego chleba. Dzięki wyższej zawartości białka, który nadaje elastyczność i strukturę ciastu, Twój chleb będzie puszysty i dobrze wyrośnięty.
Mąka chlebowa typu 750 jest również bogata w gluten, co pozwala uzyskać idealny kształt i teksturę chleba. Wybierając mąkę pszenną typu 750 prosto z Młyna Kopytowa, masz pewność, że korzystasz z produktu wysokiej jakości, który spełnia najwyższe standardy. To ważne, zwłaszcza jeśli cenisz sobie naturalność i autentyczny smak swojego chleba. Typ 750 to ciemniejsza mąka niż mąka pszenna typ 500, która jest bardziej uniwersalna. Do chleba idealną mąką jest jednak mąka pszenna typ 750 chlebowa.