Mąka owsiana
✅ Bezglutenowa;
✅ Uważana za jedną z najzdrowszych rodzajów mąk;
✅ Przy stosunkowo niskiej kaloryczności zawiera liczne, cenne dla zdrowia składniki pokarmowe;
✅ Bogate źródło witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz witamin A, D, E oraz K;
✅ Jest ona zalecana osobom z problemami z układem krążenia;
✅ Zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń takich jak choroba wieńcowa serca i zawał;
✅ Przeciwdziała starzeniu się komórek ciała;
✅ Można z niej upiec pyszny, bezglutenowy chleb;
✅ Wpływa pozytywnie na cerę.
19
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka owsiana
Mąka owsiana jest najbardziej popularna w Chinach, jednak w Polsce również zdobywa już uznanie wielu kuchni. Jest to mąka bezglutenowa, produkowana ze zmielenia owsa. Jest uważana za jedną z najzdrowszych rodzajów mąk, a przy tym produkty powstałe na jej bazie są bardzo smaczne. Z powodzeniem można ją stosować jako zamiennik dla osób, które nie tolerują glutenu, a mimo to chciałyby nadal spożywać wypieki takie jak chleby.
Mąka owsiana – właściwości
Jest uważana za jedną z najlepszych mąk, bowiem jest to produkt o dużej gęstości odżywczej. Oznacza to, że przy stosunkowo niskiej kaloryczności zawiera liczne, cenne dla zdrowia składniki pokarmowe. Zagłębiając się w jej wartości, dowiadujemy się, że jest ona bogatym źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz witamin A, D, E oraz K. Dodatkowo spożywając wyroby z mąki owsianej, zapewniamy organizmowi dostęp do takich soli mineralnych jak magnez, żelazo, mangan, potas, wapń, cynk, krzem, selen i fosfor.
Wszystkie te składniki mąki owsianej sprawiają, że jest ona zalecana osobom z problemami z układem krążenia. Mąka ta ma niską zawartość sodu, co jest plusem dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia. Dodatkowo regularne spożywanie wyrobów z mąki owsianej zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń takich jak choroba wieńcowa serca i zawał. Z kolei zawartość beta-glukanu oddziałuje na poziom cukru we krwi oraz wpływa pozytywnie na cholesterol. Mąka owsiana to również źródło antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się komórek ciała. Wynika to z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Dzięki zawartości cynku mąka owsiana wpływa pozytywnie na cerę.
Mąka owsiana – do czego użyć
Mąka ta sprawdza się do przepisów orientalnych – to właśnie z tej odmiany mąki przyrządzane są sławetne pierożki z Chin. Z powodzeniem jednak można także przyrządzać wiele bardziej ‘polskie’ potrawy. Bez problemu przyrządzimy z niej ciastka, chleb czy naleśniki. W porównaniu z tradycyjnymi mąkami, mąka owsiana nie zawiera glutenu, dlatego można z niej upiec pyszny, bezglutenowy chleb. Ma lekki, orzechowy posmak, dlatego sprawdza się również do słodkich wypieków. W naszym młynie znajdziesz również płatki owsiane.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, z powodu korzystania z tych samych maszyn w młynie.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.