Mąka migdałowa
✅ Mąka ta jest lekkim, białym proszkiem z słodkim posmakiem;
✅ Zachowuje ona wszystkie cechy samych migdałów, które są bogatym źródłem jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych;
✅ Jest bezglutenowa;
✅ Mąka migdałowa zawiera stosunkowo mało węglowodanów;
✅ Mąka migdałowa zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi;
✅ Opóźnia procesy starzenia;
✅ Redukuje również nadciśnienie tętnicze;
✅ Niezwykle bogata w magnez, żelazo i wapń;
✅ Najczęściej wykorzystywana przy produkcji popularnych na świecie makaroników.
22
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa powstaje przez drobne zmielenie migdałów. Mąka ta jest lekkim, białym proszkiem z słodkim posmakiem. Zachowuje ona wszystkie cechy samych migdałów, które są bogatym źródłem jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, minerałów i witamin. Jest stosowana do wypieków ciast, naleśników, racuchów, czy gofrów, ale również jako spód do pizzy. Jest również bezglutenowa. W naszym sklepie znajdziesz również wiele innych mąk bezglutenowych.
Mąka migdałowa - właściwości
Historia mąki migdałowej sięga już XIII wieku - wówczas była podstawą deseru frangipane, który składał się ponadto z masła, cukru i jajek. Był to ulubiony przysmak św. Franciszka z Asyżu. W Polsce mąka migdałowa dopiero buduje swoją popularność, zwłaszcza, że jest podstawą do zrobienia pysznego smakołyku - makaroników.
Mąka migdałowa zawiera stosunkowo mało węglowodanów, wobec czego może być stosowana przez osoby będące na diecie ketogenicznej. Jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz białka. Mąka migdałowa zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, oraz ma działania antyoksydacyjne - chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia. Redukuje również nadciśnienie tętnicze i chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Jest niezwykle bogata w magnez, żelazo i wapń.
Jest to również produkt bezglutenowy, dlatego jest ona polecana w dietach, które wykluczają gluten. Ponadto mąka migdałowa ma również inne właściwości zdrowotne. Jednym z nich jest ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworu piersi - potwierdzono, że codzienne spożywanie migdałów i innych orzechów, w tym również mąk powstałych z nich zmniejsza ryzyko raka piersi. Oczywiście duża zawartość błonnika pomaga w poczuciu sytości.
Mąka migdałowa - do czego użyć
Mąkę migdałową można z powodzeniem stosować jako zagęszczacz do zup, czy sosów. Bardzo dobrze sprawuje się również w deserach, gdzie gwarantuje przyjemny orzechowy posmak i aromat. Najczęściej wykorzystywana przy produkcji popularnych na świecie makaroników, które bez mąki migdałowej nie mogą powstać. Można ją także wykorzystywać w mięsnych, czy rybnych masach do klopsów lub kotletów, a nawet do przygotowania panierki. Szukasz więcej produktów migdałowych? Znajdziesz u nas migdały całe, płatki migdałowe, a także migdał blanszowany.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, z powodu korzystania z tych samych maszyn w młynie.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.