Skrobia kukurydziana

10,50 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach;

✅ Jest jednym z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni;

✅ Dodaje się ją jako substancję zagęszczającą;

✅ Skrobia jest składnikiem naturalnego pochodzenia;

✅ Skrobia traktowana jest jako główne źródło węglowodanów w diecie człowieka;

✅ Skrobia jest znacznie wydajniejsza niż klasyczna mąka, jeśli mowa o zagęszczaniu potraw;

✅ Potrawy z dodatkiem skrobi nabierają delikatnego blasku i wyglądają dzięki temu po prostu smaczniej;

✅ Ma również inne, nie tylko kulinarne zastosowania.

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Skrobia kukurydziana

Skrobię kukurydzianą otrzymuje się z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach. Charakterystycznie "skrzypi". Jest jednym z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni. Dodaje się ją jako substancję zagęszczającą, ponieważ jest źródłem węglowodanów. Warto pamiętać, że skrobia kukurydziana to nie to samo, co mąka kukurydziana

Skrobia kukurydziana - właściwości

Co ważne - skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu, podobnie jak inne produkty z kukurydzy. Skrobia jest składnikiem naturalnego pochodzenia - jest ona magazynowana w bulwach, łodygach, korzeniach czy nasionach roślin. Co ciekawe, skrobia traktowana jest jako główne źródło węglowodanów w diecie człowieka. Skrobia kukurydziana to nie to samo co mąka kukurydziana. Oba produkty są pozyskiwane w czasie różnych procesów.

Skrobia jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy, z kolei mąka jest robiona ze zmielonych nasion kukurydzy. Jest bezsmakowa i bezwonna, a także ma wysoką zdolność wiązania wody. Ponadto, skrobia kukurydziana jest często stosowana jako substytut glutenu w produktach bezglutenowych, ponieważ jest bezglutenowa i ma podobne właściwości wiążące jak gluten.

Skrobia kukurydziana - do czego użyć

Skrobia to bardzo uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Może służyć jako zagęszczacz do zup i sosów. By to zrobić, należy ją najpierw dosypać do zimnej wody, wymieszać i wlać wywar do sosu lub zupy. Skrobia jest znacznie wydajniejsza niż klasyczna mąka, jeśli mowa o zagęszczaniu potraw. Ewentualnymi zamiennikami skrobi są mąki z tapioki czy ryżowa. Skrobię dodaje się również do wypieków, by nadać im drobną teksturę i zwiększyć wilgotność. Dodatkowo potrawy z dodatkiem skrobi nabierają delikatnego blasku i wyglądają dzięki temu po prostu smaczniej.

Ma również inne, nie tylko kulinarne zastosowania. Doskonale sprawdzi się do czyszczenia powierzchni z plam oleju, krwi, żywności. Można nią także czyścić garnki, patelnie, a nawet dodawać jako środek zmiękczający do prania. Co ciekawe, skrobia w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdza się jako środek na ukąszenia komarów i na oparzenia słoneczne (łagodzi świąd i ból).

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, z powodu korzystania z tych samych maszyn w młynie.

Specyficzne kody

ean13
5903624407918

Zobacz także

Mąka ryżowa

Cena 10,00 zł

✅ Jest jedną z popularniejszych mąk bezglutenowych;

✅ Śnieżnobiała;

✅ Potrafi dostarczyć do organizmu szereg wartości takich jak...

Mąka z tapioki

Cena 8,00 zł

✅ Mąka z tapioki to przede wszystkim węglowodany i odrobina białka;

✅ Nie zawiera cholesterolu, ani glutenu;

✅ Jest cennym źródłem...

Często kupowane razem

  • Skrobia kukurydziana
  • +
  • Mąka orkiszowa jasna typ 650
  • +
  • Mąka pszenna typ 500.
  • Cena całkowita: 23,50 zł
info Wybierz przedmioty, które chcesz kupić razem.  Pokaż szczegóły
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło