Mąka orkiszowa graham typ 1850 EKOLOGICZNA
✅ Ziarno pochodzi z certyfikowanych, ekologicznych i kontrolowanych upraw z naszej okolicy
✅ Orkisz to prastara odmiana pszenicy, uprawiany jest od tysięcy lat.
✅ Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin.
✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje
✅ Posiada również właściwości anty-nowotworowe
✅ Ziarno orkiszu zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy
✅ Posiada dużą ilość błonnika pokarmowego.
✅ Zawiera witaminy z grupy B, E, A i D
✅ Mąka ciemna idealna do wyrobów domowych np. pierogów, naleśników, ciast.
✅ Jest to doskonała podstawa do zrobienia ciemnego pieczywa, makaronów, omletów, klusek i kopytek.
✅ Mąka orkiszowa graham typ 1850 to wartościowa mąka z pełnego przemiału
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka orkiszowa graham typ 1850 EKOLOGICZNA
Mąka orkiszowa graham typ 1850 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z certyfikowanych, ekologicznych i kontrolowanych gospodarstw rolnych. Nasz orkisz to odmiana Schwabenkorn. Mąka orkiszowa powstaje z ziaren orkiszu - pradawnej odmiany zboża należąca do rodziny zbóż pszenicznych.
Mąka orkiszowa graham typ 1850 EKOLOGICZNA - wartości
Orkisz to starożytna odmiana pszenicy zapomniana na stulecia. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy). Mąka orkiszowa należy do jednych z najtrudniejszych w przygotowaniu mąk. Ponadto z samego orkiszu wychodzi znacznie mniej mąki niż z innych ziaren. Zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Obecnie produkty orkiszowe wracają na należne miejsce dzięki swoim właściwościom. Zawiera witaminy z grupy B, E, A i D. Warto również wspomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia odporność. Wyroby z mąki orkiszowej znacznie obniżają poziom złego cholesterolu, chronią nasze serce oraz mają wiele innych dobrze wpływających na zdrowie właściwości.
Mąka orkiszowa graham typ 1850 EKOLOGICZNA- do czego użyć
Absolutnie do wszystkiego! Mąka orkiszowa jest w stanie zastąpić mąkę pszenną w każdym wypieku, nadając jej nieco innego smaku, a także zdecydowanie lepszych wartości odżywczych. Idealnie nada się do wypieków różnego rodzaju ciemnego pieczywa takich jak chleby, bułki. Jest to doskonała podstawa do zrobienia makaronów, omletów, klusek i kopytek. Mąka orkiszowa graham typ 1850 jest to wartościowa mąka z pełnego przemiału.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
315 kcal |
Tłuszcz: |
1,3 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
Węglowodany |
57 g |
W tym cukry: |
3,1 g |
Błonnik: |
8,2 g |
Białko: |
12,6 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Opis
- Produkt ekologiczny
- TAK
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936254