Mąka pszenna typ 750 chlebowa EKOLOGICZNA
✅ Ziarno pochodzi z ekologicznych upraw, bez nawozów sztucznych i oprysków chemicznych
✅ Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z ekologicznych, lokalnych gospodarstw rolnych
✅ Mąka nie zawiera żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy
✅ Mąka jest naturalna, niestandaryzowana
✅ Pszenica jest najpopularniejszym ziarnem, które uprawia się w Polsce.
✅ Zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B.
✅ Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży
✅ Mąka jasna idealna do wypieków chleba i ogólnie pojętego pieczywa
3
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka pszenna chlebowa typ 750 EKOLOGICZNA
Mąka pszenna chlebowa typ 750 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych. Gospodarstwa posiadają certyfikat ekologiczny. Uprawa pszenicy jest kontrolowana i badana przez jednostkę certyfikującą. Dzięki temu mamy pewność, że pszenica nie jest uprawiana na nawozach sztucznych oraz opryskach chemicznych. W naszym młynie do żadnego produktu nie dodajemy żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy. Mąka jest naturalna, niestandaryzowana. Dlatego w zależności od partii ziarna barwa mąki, wartości odżywcze, zawartość glutenu czy wchłanialność wody może się troszkę od siebie różnić. Istnieje wiele typów mąk, które różnią się od siebie stopniem zmielenia i oczyszczenia ziarna. Im niższy jest typ mąki tym jest ona jaśniejsza. Typy mąki to nic innego, jak sposób na opisanie zawartości „popiołu” w mące. Nie chodzi jednak o tradycyjny popiół. Tą nazwą określa się substancje mineralne, które przedostają się do mąki w procesie mielenia ziarna. Mąka pszenna chlebowa typ 750 posiada około 0,75g różnych soli mineralnych na 1kg mąki. Im wyższy typ mąki tym więcej jest różnych minerałów, wartości odżywcze mają większą wartość. Sama pszenica jest najpopularniejszym ziarnem, które uprawia się w Polsce.
Mąka pszenna chlebowa typ 750 EKOLOGICZNA - wartości
Mąka pszenna zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B. Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży, jest to niezbędny składnik do prawidłowego rozwoju dziecka. Dzięki dużej zawartości glutenu gwarantuje sprężyste i dobrze wyrośnięte wypieki. Mąka pszenna typ 750 zawiera więcej wartościowych substancji mineralnych niż bardziej oczyszczone rodzaje mąk o niższym typie.
Mąka pszenna chlebowa typ 750 EKOLOGICZNA - do czego użyć
Mąka jasna, jak sama nazwa wskazuje jest idealna do wypieku chleba. Mąka pszenna typ 750 to najpopularniejsza mąka do wypieku pieczywa.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
343 kcal |
Tłuszcz: |
1,7 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,4 g |
Węglowodany |
68 g |
W tym cukry: |
0,5 g |
Błonnik: |
2,9 g |
Białko: |
12 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Opis
- Produkt ekologiczny
- TAK
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936117