Mąka pszenna graham typ 1850 EKOLOGICZNA
Mąka pszenna 1850 graham jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny.
57
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka pszenna graham typ 1850 EKOLOGICZNA
Mąka pszenna 1850 graham jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny.
Wiele osób może zastanawiać się, skąd taka dziwna nazwa w przypadku tej odmiany mąki, wyjaśnienie jest jednak proste. Twórcą jej był pastor Sylvester Graham, który miał być przeciwnikiem wysoko przetworzonej mąki, zamiast tego chciał stworzyć produkt tworzony w sposób prosty, co miało dać efekt w postaci zdrowej mąki.
Mąka graham - wartości zdrowotne
Produkty stworzone przy użyciu tejże odmiany mają bardzo niską wartość energetyczną, mają także wysoką zawartość białka. To sprawia, że produkty stworzone przy użyciu tej mąki są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne.
Mąka ta działa pozytywnie na układ nerwowy, to wszystko za sprawą witaminy B. W tej odmianie znajdziemy również witaminy C oraz E, które z kolei wspomagają walkę z przedwczesnym starzeniem oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
Mąka graham– do czego użyć
Najpopularniejszym produktem stworzonym przy użyciu tej mąki są bułki „grahamki”, znajdziemy je w każdej piekarni. To właśnie bowiem do wypieków pieczywa używa się najczęściej tej mąki, sprawiają one, że końcowy produkt jest smaczny, pachnący i zwyczajnie bardzo zdrowy. Pieczywo stworzone przy użyciu tej odmiany bardzo często zalecane jest dla osób przechodzących na diety.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
329 kcal |
Tłuszcz: |
2,1 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,4 g |
Węglowodany |
60 g |
W tym cukry: |
1 g |
Błonnik: |
2,7 g |
Białko: |
11 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Opis
- Produkt ekologiczny
- TAK
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936124