Mąka ryżowa
✅ Jest jedną z popularniejszych mąk bezglutenowych;
✅ Śnieżnobiała;
✅ Potrafi dostarczyć do organizmu szereg wartości takich jak witaminy z grupy B, witaminę C, A i E;
✅ Spożycie mąki ryżowej pozytywnie wpływa na układ nerwowy i immunologiczny;
✅ Jest bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza, fosforu , potasu i wapnia;
✅ Jest niskotłuszczowa pomimo dosyć wysokiej kaloryczności;
✅ Niski indeks glikemiczny;
✅ Jest bezglutenowa;
✅ Zawiera również lektynę;
✅ Nadaje się do zrobienia naleśników czy racuchów.
18
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka ryżowa
Mąka ryżowa jest wytwarzana poprzez zmielenie białego ryżu. Jest jedną z popularniejszych mąk bezglutenowych. Jest bardzo zdrowa, a także charakterystyczna i łatwa do odróżnienia. Jej barwa jest śnieżnobiała, a faktura sprawia wrażenie "skrzypienia" mąki. Zalecana osobom z problemami z układem pokarmowym, a także cholesterolem. Ma szerokie zastosowanie.
Mąka ryżowa - właściwości
Produkt ten potrafi dostarczyć do organizmu szereg wartości takich jak witaminy z grupy B, witaminę C, A i E. Ponadto jest bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza, fosforu , potasu i wapnia. Wymienione cechy powodują, że spożycie mąki ryżowej pozytywnie wpływa na układ nerwowy i immunologiczny - to za sprawą obecności witamin z grupy B oraz magnezu. Ponadto mąka ryżowa ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy i metaboliczny. W swoim składzie ma także bardzo dużo błonnika, dzięki czemu spożycie mąki ryżowej zapobiega zaparciom, a także pozostawia w naszym organizmie poczucie sytości na dłużej.
Co ciekawe produkt ten jest niskotłuszczowy pomimo dosyć wysokiej kaloryczności. Z tego powodu jest polecany dla osób będących na diecie jako ciekawy zamiennik mąki pszennej. Ma także niski indeks glikemiczny. Dzięki temu może być spożywana przez osób cierpiących na cukrzycę, bez obawy o duże skoki zawartości glukozy we krwi. Ponadto mąka ryżowa jest bezglutenowa, z tego względu osoby chcące ograniczyć gluten, powinny włączyć ją do swojej diety. To nie koniec zalet tego produktu. Mąka ryżowa zawiera również lektynę, która ma działanie antyrakowe i może być stosowana w profilaktyce nowotworów.
Mąka ryżowa - do czego użyć
Mąki ryżowej można użyć do zagęszczania zup i sosów. Dodatkowo idealnie nadaje się do panierowania ryb i mięs. Nadaje się też do zrobienia naleśników czy racuchów. Można jej używać też do deserów. Szerokie zastosowanie mąki ryżowej sprawiło, że stała się jedną z najbardziej popularnych mąk bezglutenowych. Mąka ryżowa jest używana w kuchni azjatyckiej i to z niej robi się papier ryżowy, makaron ryżowy czy lekkie pieczywo.
Produkty bezglutenowe z naszego Młyna mogą zawierać śladowe ilości glutenu - z powodu korzystania z tych samych maszyn, co przy produkcji mąk glutenowych.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.