Mąka z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy wytwarzana jest przez zmielenie ciecierzycy (cieciorki). Jest to warzywo strączkowe posiadające wspaniałe właściwości. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, przez co osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej często wybierają właśnie ten produkt.
17
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy wytwarzana jest przez zmielenie ciecierzycy (cieciorki). Jest to warzywo strączkowe posiadające wspaniałe właściwości. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, przez co osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej często wybierają właśnie ten produkt.
Mąka z ciecierzycy - wartości zdrowotne
Mąka z ciecierzycy jest świetna nie tylko dla osób dbających o różnorodną dietę i wegetarian. Jest też bardzo dobra dla diabetologów, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny co nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi. Oprócz sporej ilości białka, występują w niej żelazo i kwas foliowy, które mogą korzystnie wpływać na przebieg procesów krwiotwórczych. Ciecierzyca zawiera w sobie dużo błonnika co powoduje, że jest bardzo sycąca i pomaga zachować dobrą formę i smukłą sylwetkę. Mąka z ciecierzycy jest niskokaloryczna i zawiera sporo żelaza, witaminy B6 oraz magnezu. Jest to produkt bezglutenowy.
Mąka z ciecierzycy - do czego użyć
Mąka z ciecierzycy używana jest do zrobienia hummusu, pysznych ciast, kotletów oraz pasztetów wege. Można upiec z niej orientalne pieczywo, które jest bardzo ważne w kuchni indyjskiej. Mąką z cieciorki można zagęszczać też zupy oraz gulasz.
Mąka bezglutenowa.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
387 kcal |
Tłuszcz: |
6,7 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,7 g |
Węglowodany |
57,8 g |
W tym cukry: |
10,8 g |
Błonnik: |
10,8 g |
Białko: |
22,4 g |
Sól: |
0,16 g |
Wyprodukowano w Polsce
Opis
- Produkt bezglutenowy
- TAK
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936919