Mąka z samopszy graham typ 1850

9,50 zł
Brutto

✅Ziarno jest uprawiane od ponad 9 tysięcy lat

✅Jest to prastara odmiana pszenicy, którą kupujemy od rolników z naszej okolicy.

✅Jest to mąka ciemna pełnoziarnista

✅Samopsza jest bogata w białko, minerały i witaminy, posiada też właściwości lecznicze.

✅Ziarno samopszy wytwarza aminokwasy, które są niezbędne dla organizmu.

✅Gluten zawarty w ziarnie jest łatwo przyswajalny

✅Zapobiega starzeniu się organizmu, a także rozwojowi nowotworów i chorób serca

✅Charakteryzuje się podwyższoną zawartością związków o działaniu przeciwutleniającym

✅Można ją używać jako zamiennik mąki pszennej

✅Walory smakowe będą bardziej intensywne i zdrowsze od tych z mąki jasnej

✅Można z niej zrobić różnego rodzaju ciemne pieczywo, pierogi, kopytka, kluski czy makaron.

Waga
Ilość
Obecnie brak na stanie

Kategorie:
Kod produktu:

10


Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Mąka z samopszy graham typ 1850

Jest wytwarzana z ziarna samopszy. Jest to prastara odmiana pszenicy, którą kupujemy od rolników z naszej okolicy. Ludzie uprawiają samopszę od ponad 9 tysięcy lat. W ostatnim czasie zwiększona świadomość konumentów na temat jedzenia spowodowała to, że prastare ziarna takie jak samopsza, płaskurka czy orkisz cieszą się coraz większą popularnością. Samopsza charakteryzuje się bardzo cienkimi źdźbłami oraz krótkimi kłosami, ziarno jest dużo zdrobniejsze od pszenicy. W Polsce jest stosunkowo mało upraw tego rodzaju ziarna. Samopsza jest ciężka w obróbce, pierwsze trzeba wyłuszczyć ziarno, co jest czasochłonne, następnie trzeba oczyścić wyłuszczone ziarno i wtedy jest gotowe do zmielenia. Przez to, że ziarno samopszy jest bardzo drobne, po zmieleniu wychodzi dużo mniej % mąki niż z innych zbóż.

Mąka z samopszy graham typ 1850 – właściwości

Samopsza jest bogata w białko, minerały i witaminy, posiada też właściwości lecznicze. Produkty z samopszy pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, nerwowy oraz układ krążenia. Ziarno samopszy wytwarza aminokwasy, które są niezbędne dla organizmu. Gluten zawarty w ziarnie jest dużo bardziej przyswajalny niż w innych zbożach. Prozdrowotne właściwości mąki z samopszy związane są przede wszystkim z podwyższoną zawartością związków o działaniu przeciwutleniającym, zapobiegających starzeniu się organizmu, a także rozwojowi nowotworów i chorób serca, wśród których wymienić można:

  • karotenoidy (w tym m.in. luteina i zeaksantyna),

  • tokole,

  • sprzężone polifenole,

  • fitosterole.

Konsumenci podkreślają jej walory smakowe, a także mniejszą ilość negatywnych oddziaływań na organizm, nawet u osób cierpiących na nietolerancję glutenu, cukrzycę czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Mąka z samopszy graham typ 1850 – do czego użyć

Można ją używać jako zamiennik mąki pszennej. Jest to mąka ciemna z drobinami otrąb. Dania z tej mąki będą ciemne, lecz to spowoduje że walory smakowe będą bardziej intensywne i zdrowsze od tych z mąki jasnej. Można z niej zrobić różnego rodzaju ciemne pieczywo, pierogi, kopytka, kluski czy makaron.

Wartości odżywcze (na 100 g):

Wartość energetyczna:

334 kcal

Tłuszcz:

2,89 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,54 g

Węglowodany

68,7 g

W tym cukry:

7,12 g

Błonnik:

12,9 g

Białko:

14,42g

Sól:

0,01 g

Wyprodukowano w Polsce

10

Specyficzne kody

ean13
5901549936810

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło