Mąka z samopszy graham typ 1850
Samopsza jest pszenicą, o której mówi się, że jest najstarszym zbożem świata. Mąka z samopszy charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Taka odmiana mąki może być więc używana jako alternatywa dla tradycyjnej.
10
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka z samopszy graham typ 1850
Samopsza jest pszenicą, o której mówi się, że jest najstarszym zbożem świata. Mąka z samopszy charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Taka odmiana mąki może być więc używana jako alternatywa dla tradycyjnej.
Mąka z samopszy - wartości zdrowotne
Osoby które dbają o swoje nawyki żywieniowe powinny zainteresować się tą odmianą. Znajdą bowiem w mące dużą ilość błonnika, który pomaga w zapobieganiu chorób serca oraz cukrzycy. Potrawy powstałe przy użyciu tej mąki są także mniej kaloryczne niż przygotowane przy udziale zwykłej odmiany.
Mąka z samopszy - do czego użyć
Mąka taka doskonale nadaje się do tworzenia pieczywa, może także być używana jako alternatywa dla zwykłej odmiany przy robieniu ciast, naleśników czy gofrów. Możemy korzystać z tej mąki niemal tak jakbyśmy korzystali ze zwykłej, warto jednak mieć na uwadze to, że ma ona w sobie sporo błonnika.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
334 kcal |
Tłuszcz: |
2,89 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,54 g |
Węglowodany |
68,7 g |
W tym cukry: |
7,12 g |
Błonnik: |
12,9 g |
Białko: |
14,42g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936810