Mąka owsiana
Mąka owsiana jest najbardziej popularna w Chinach, w Polsce nie jest najczęściej używaną z mąk. A to dziwi, ponieważ będzie ona doskonała nawet w przypadku popularnych i bardzo tradycyjnych przepisów. Zyskujemy wówczas zdrowszy odpowiednik tradycyjnie używanej mąki.
19
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka owsiana
Mąka owsiana jest najbardziej popularna w Chinach, w Polsce nie jest najczęściej używaną z mąk. A to dziwi, ponieważ będzie ona doskonała nawet w przypadku popularnych i bardzo tradycyjnych przepisów. Zyskujemy wówczas zdrowszy odpowiednik tradycyjnie używanej mąki.
Mąka owsiana – wartości zdrowotne
Gdyby przyjrzeć się wartościom odżywczym mąki owsianej w stosunku do jej ‘kuzynek’, zobaczymy od razu, że jest ona bardzo bogata w białko oraz błonnik spożywczy. Zawiera także bardzo dużo witaminy B oraz innych minerałów. Znajdziemy w niej także sporo magnezu, manganu oraz żelaza. Niespodzianką może być także fakt, że biało obecne w mące jest pełnowartościowe. Przez wiele stuleci owies był wykorzystywany jako pożywienie, jednak już wcześniej zauważono, że ma on bardzo wysokie właściwości zdrowotne. Owies polecany jest w przypadku nadmiernej potliwości czy nadciśnienia.
Mąka owsiana – do czego użyć
Mąka ta sprawdza się do przepisów orientalnych – to właśnie z tej odmiany mąki przyrządzane są sławetne pierożki z Chin. Z powodzeniem jednak można także przyrządzać wiele bardziej ‘polskie’ potrawy. Bez problemu przyrządzimy z niej ciastka, chleb czy naleśniki.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
374 kcal |
Tłuszcz: |
8 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,6 g |
Węglowodany |
55 g |
W tym cukry: |
0 g |
Błonnik: |
11 g |
Białko: |
15 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Opis
- Produkt bezglutenowy
- TAK
Specyficzne kody
- ean13
- 5903624407277