Mąka z płaskurki typ 650
✅ Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin;
✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje;
✅ Posiada również właściwości anty-nowotworowe;
✅ Zboże, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, który odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu;
✅ Można używać tej mąki do wypieku chleba, bułek, herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych;
✅ Ma lekko orzechowy smak;
✅ W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych;
✅ Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, uprawianym od wielu tysięcy lat.
50
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka z płaskurki typ 650
Jest to starszy rodzaj zboża niż orkisz. Mąka z płaskurki była bardzo popularna w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Udomowiona już 9 tysięcy lat p.n.e. w Turcji. Teraz z powrotem staje się coraz popularniejsza. Można jej używać tak samo jak tradycyjną mąkę - przy wypieku chleba, ciasteczek, makaronu czy naleśników. W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki jest zdrowsza. W naszym sklepie znajdziesz również mąkę z płaskurki typ 1850 graham, a także mąkę z płaskurki typ 650 ekologiczną.
Mąka z płaskurki typ 650 - właściwości
Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych. Jest znakomitym źródłem cynku, magnezu, a także żelaza. Ponadto posiada witaminy z grupy B.
Chociaż mąka z płaskurki jest bogata w węglowodany, to nie obciąża przesadnie systemu metabolicznego. To wszystko za sprawą korzystnego profilu skrobi opornej oraz beta-glukanu. Spożywanie mąki z płaskurki pozytywnie wpłynie na oczy, a także ochroni komórki przed przedwczesnym procesem starzenia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a także wspomaga działanie układu nerwowego. Zalety spożywania mąki z płaskurki są jeszcze większe. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy spożycie obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę. Z kolei błonnik zapewni organizmowi poczucie sytości i prawidłowe działanie układu pokarmowego.
Mąka z płaskurki typ 650 - do czego użyć
Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych. Chleb z płaskurki to świetne rozwiązanie. Nie należy się jednak ograniczać. Z mąki z płaskurki można korzystać w podobnym stopniu jak ze zwykłej, tradycyjnej mąki.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii