Mąka z pestek dyni
✅ Mąka z dyni gwarantuje bardzo dużą ilość białka;
✅ Znajdziemy w niej również dużą ilość minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych;
✅ W konsystencji przypomina raczej mąkę z migdałów;
✅ Szczególnie się ją poleca ludziom aktywnym fizycznie;
✅ W mące z dyni znajdziemy także cenne kwasy tłuszczowe - linolowy i oleinowy;
✅ Wpływa zbawiennie na pracę układu immunologicznego;
✅ Produkt bezglutenowy;
✅ Mąka z dyni jest stosowana do wielu dietetycznych słodyczy, przykładowo batoników;
✅ Jest bardzo zrównoważona, dostarcza do organizmu błonnik, cenne tłuszcze, białko i witaminy.
97
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka z pestek dyni
Pestki dyni od dawna są uważane za źródło zdrowych tłuszczów i antyoksydantów. Warto wiedzieć, że sama mąka to w pewnym sensie produkt uboczny powstający po wytłoczeniu oleju. Następnie wyciśnięte pestki dyni przerabia się na mąkę, drobno je mieląc. Mąka z dyni gwarantuje bardzo dużą ilość białka, dzięki czemu jest dobrą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej również dużą ilość minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych. Jest delikatnie zielona. W naszej ofercie znajdziesz również pestki dyni z Polski. Sprawdź również inne mąki bezglutenowe.
Mąka z dyni - właściwości
Ten rodzaj mąki jest nietypowy - przede wszystkim na delikatnie zielonkawy kolor, a w konsystencji przypomina raczej mąkę z migdałów lub innych orzechów niż mąki zbożowe. Mąka z dyni jest skarbnicą białka. Szczególnie się ją poleca ludziom aktywnym fizycznie, ale jej walory odżywcze przydadzą się każdemu. Mąka z dyni gwarantuje nam magnez i żelazo, dzięki czemu czujemy się pełni energii. Większość ludzi cierpi na niedobór kwasu foliowego, a mąka z dyni daje nam go mnóstwo.
W mące z dyni znajdziemy także cenne kwasy tłuszczowe - linolowy i oleinowy. Linolowy jest jednym z rodzajów nienasyconych kwasów omega-6, używa się go w profilaktyce leczenia chorób takich jak nowotwory, otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia. Ponadto wpływa zbawiennie na pracę układu immunologicznego, jest także polecany dla osób aktywnych fizycznie. Mąka z dyni to ciekawy produkt dla osób na diecie wegańskiej - przez dużą ilość białka może być substytutem produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to również produkt bezglutenowy. W porównaniu do zwykłych mąk zbożowych, mąka z pestek dyni jest bardzo zrównoważona, dostarcza do organizmu błonnik, cenne tłuszcze, białko i witaminy.
Mąka z dyni - do czego użyć
Mąka z dyni jest stosowana do wielu dietetycznych słodyczy, przykładowo batoników. Do tego można z niej robić panierkę do warzyw, czy mięsa, oraz dodawać do koktajli, czy past do chleba. Jako że nie zawiera glutenu, raczej trudno z niej upiec chleb czy klasyczne bułki, co najwyżej można ją zmieszać z mąkami zbożowymi. Z kolei w przepisach na ciasta kruche dyniowa mąka poradzi sobie bez zarzutu.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, z powodu korzystania z tych samych maszyn w młynie.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.