Skrobia kukurydziana
Skrobię kukurydzianą otrzymuje się z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach. Charakterystycznie "skrzypi".
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Skrobia kukurydziana
Skrobię kukurydzianą otrzymuje się z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach. Charakterystycznie "skrzypi".
Skrobia kukurydziana - do czego użyć
Skrobia to bardzo uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Może służyć jako zagęszczacz do zup i sosów. By to zrobić, należy ją najpierw dosypać do zimnej wody, wymieszać i wlać wywar do sosu lub zupy. Skrobię dodaje się również do wypieków, by nadać im drobną teksturę i zwiększyć wilgotność.
Ma jednak również inne, nie tylko kulinarne zastosowania. Doskonale sprawdzi się do czyszczenia powierzchni z plam oleju, krwi, żywności. Można nią także czyścić garnki, patelnie, a nawet dodawać jako środek zmiękczający do prania. Co ciekawe, skrobia w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdza się jako środek na ukąszenia komarów i na oparzenia słoneczne (łagodzi świąd i ból).
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
351 kcal |
Tłuszcz: |
0 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
Węglowodany |
86,8 g |
W tym cukry: |
0,9 g |
Błonnik: |
1,7 g |
Białko: |
0,2 g |
Sól: |
0,01 g |
Kraj pochodzenia: Słowacja
Specyficzne kody
- ean13
- 5903624407918