Mąka pszenna typ "00" na pizzę

9,90 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Mąka typ 00 to oryginalna włoska mąka;

✅ Charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia;

✅ Posiada znikomą zawartość popiołu;

✅ Dzięki niej nawet domowy wypiek uzyska smak jak prawdziwa włoska pizza;

✅ Smak pizzy jest o wiele lepszy, a także ciasto jest bardziej elastyczne;

✅ Ciasto jest kruche, ale jednocześnie puszyste w środku i miękki;

✅ Uważana za najlepszą mąkę na pizzę.

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Mąka pszenna typ "00" na pizzę

Mąka typ 00 to oryginalna włoska mąka. Charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia. Posiada śnieżnobiały kolor. Dzięki niej wypieki zachowują kruchość i chrupkości. Mąka przez bardzo duża zawartość glutenu jest bardzo elastyczna. Dzięki temu jest uważana za najlepszą mąkę na pizzę. Dzięki niej nawet domowy wypiek uzyska smak jak prawdziwa włoska pizza!

Mąka pszenna typ "00" na pizzę - właściwości

Mąka pszenna typ "00" to unikatowy rodzaj mąki. Jej numeracja oznacza, że posiada znikomą zawartość popiołu, sprawdza się to w procesie specjalnego spalania próbki mąki. Im mniejsza wartość, tym mąka jest lepiej oczyszczona i zalicza się wtedy do mąk jasnych. Osiąga się to przez wysoki stopień zmielenia ziarna. Dzięki temu wyroby z mąki typu 00 zachowują kruchość i chrupkość, a polane sosem nie nasiąkną nim. Z tego powodu jest to idealna mąka na pizzę, ponieważ ciasto pozostanie kruche, mimo wielu składników na nim.

Mąka pszenna typ "00" jest również bogata w gluten. Dzięki temu smak pizzy jest o wiele lepszy, a także ciasto jest bardziej elastyczne, co pomaga w formowaniu okrągłego placka, który później zamienia się w pizzę za sprawą dodatkowych składników. Dodatkowo ciasto jest kruche, ale jednocześnie puszyste w środku i miękkie. Inną zaletą mąki typ 00 jest to, że bardzo łatwo z niej ugnieść ciasto. 

Najlepsza mąka na pizzę

Mąka pszenna typu "00" jest wytwarzana z centralnej części ziarna pszenicy, która zawiera najmniej błonnika i najwięcej skrobi, co czyni ją idealną do produkcji pizzy i innych wypieków. Mąka ta jest również bardzo miękka i elastyczna, co ułatwia wyrabianie ciasta i daje pizzy lekką i chrupiącą konsystencję, dzięki temu jest to najlepsza mąka na pizzę.

Włoscy kucharze uznają mąkę typu "00" za najlepszą do produkcji pizzy, ponieważ pozwala uzyskać cienkie i elastyczne ciasto, które równomiernie się piecze i ma lekko chrupiącą konsystencję. Mąka ta jest również dostępna w różnych odmianach, w zależności od zawartości białka i innych składników odżywczych, co pozwala dostosować jej właściwości do różnych rodzajów pizzy i innych wypieków. Dzięki dużej zawartości glutenu to najlepsza mąka na pizzę, ponieważ jest elastyczna.

Mąka pszenna typ "00" na pizzę - do czego użyć

Mąka typ 00 stanowi podstawę ciasta na pizzę, czas wyrastania ciasta to około 2h, lecz warto wyrobić ciasto o wiele wcześniej przed użyciem. Jeśli chce się uzyskać jak najlepszy efekt pizzy włoskiej, należy stosować mąkę typ 00 przy wyrabianiu ciasta. Sprawdzi się także przy wyrobie popularnych dań włoskich, np. Ravioli, czy przy wypieku włoskiego pieczywa. 

W naszym sklepie znajdziesz wszystko potrzebne do wyrobu pizzy. Mowa przede wszystkim o formie do pizzy non-stick. Dodatkowe składniki takie jak oreganodrożdże suche instant i BIO Oliwa z oliwek również możesz kupić w naszym sklepie. Po wypieku pizzy przyda się również nóż do pizzy, który można kupić w naszym sklepie. Dodatkowo polecamy sprawdzić tańszą formę do pizzy

Specyficzne kody

EAN13
5904261039029

Zobacz także

Często kupowane razem

  • Mąka pszenna typ "00" na pizzę
  • +
  • Mąka pszenna typ 500
  • +
  • Mąka pszenna typ 750 chlebowa
  • Cena całkowita: 18,90 zł
info Wybierz przedmioty, które chcesz kupić razem.  Pokaż szczegóły
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło