Mąka gryczana
Mąka gryczana powstaje przez zmielenie kaszy gryczanej niepalonej. Mąka ta służy do zrobienia makaronów, ciast, naleśników oraz jest wykorzystywana jako dodatek do każdego rodzaju pieczywa.
15
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka gryczana
Mąka gryczana powstaje przez zmielenie kaszy gryczanej niepalonej. Mąka ta służy do zrobienia makaronów, ciast, naleśników oraz jest wykorzystywana jako dodatek do każdego rodzaju pieczywa.
Mąka gryczana - wartości zdrowotne
Mąka gryczana powstaje z ziaren gryki, dzięki temu nie zawiera w sobie glutenu w odróżnieniu do mąk tradycyjnych. Jest nieco ciemniejsza od innych mąk. Dzięki swoim właściwościom, doskonale sprawdza się dla wegetarian, ponieważ dostarcza lizyny i argininy. Nieoceniona jest również dla cukrzyków, dlaczego? Ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Na tym jej zalety się nie kończą. Ma bardzo dużo białka, aż 13 gram na 100 gram mąki.
Mąka gryczana - do czego użyć
Mąka gryczana sprawdza się w każdym wypieku, od chlebów po naleśniki. Gdy wypiek wychodzi za kruchy, polecamy dodać trochę mąki pszennej, która również jest dostępna w naszym sklepie. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskamy także delikatniejszy smak. Mąka gryczana przez to, że powstaje z ziaren gryki może mieć dla niektórych zbyt intensywny smak.
Mąka bezglutenowa.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
367 kcal |
Tłuszcz: |
2,7 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
Węglowodany |
68,6 g |
W tym cukry: |
0 g |
Błonnik: |
5,9 g |
Białko: |
14 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce.
Opis
- Produkt bezglutenowy
- TAK
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936407