

Mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana jest żółtego koloru, przez co potrawy do których została dodana ta mąka również będą zmieniały barwę na żółtą. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast oraz tortilli. Również doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej.
14
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana jest żółtego koloru, przez co potrawy do których została dodana ta mąka również będą zmieniały barwę na żółtą. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast oraz tortilli. Również doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej.
Jest to mąka bezglutenowa, dlatego jest idealna dla osób chorujących na celiakię oraz tych którzy mają nietolerancję glutenu. Mąka kukurydziana zawiera w sobie cenne białko, błonnik, witaminy B1, B6. Dodatkowo jest źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, magnez czy cynk. Mąka kukurydziana posiana naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które warunkują barwę mąki i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Czym się jeszcze wyróżnia? Obniża poziom cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawartości błonnika. Reguluje aktywności enzymów. Dzięki zawartości cynku wspomaga układ odpornościowy.
Mąkę kukurydzianą można wykorzystać przede wszystkim do wypieków pieczywa. Ponadto nie ma przeszkód, by ten rodzaj mąki wykorzystać do produkcji makaronów, herbatników, ciast oraz tortilli.
Mąka bezglutenowa.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
347 kcal |
Tłuszcz: |
3 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,28 g |
Węglowodany |
70,5 g |
W tym cukry: |
2,2 g |
Błonnik: |
7,5 g |
Białko: |
5,9 g |
Sól: |
0,005 g |
Wyprodukowano w Polsce