Mąka pszenna typ 500
✅ Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych
✅ Mąka nie zawiera żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy
✅ Mąka jest naturalna, niestandaryzowana
✅ Pszenica jest najpopularniejszym ziarnem, które uprawia się w Polsce.
✅ Zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B.
✅ Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży
✅ Mąka jasna idealna do wyrobów domowych np. pierogów, naleśników, ciast.
✅ Jest to doskonała podstawa do zrobienia białego pieczywa, makaronów, omletów, klusek i kopytek.
✅ Mąka pszenna typ 500 to najbardziej uniwersalna mąka
2
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka pszenna typ 500
Mąka pszenna typ 500 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych. Jest to najpopularniejsza mąka w Polsce. W naszym młynie do żadnego produktu nie dodajemy żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy. Mąka jest naturalna, niestandaryzowana. Dlatego w zależności od partii ziarna barwa mąki, wartości odżywcze, zawartość glutenu czy wchłanialność wody może się troszkę od siebie różnić. Istnieje wiele typów mąk, które różnią się od siebie stopniem zmielenia i oczyszczenia ziarna. Im niższy jest typ mąki tym jest ona jaśniejsza. Typy mąki to nic innego, jak sposób na opisanie zawartości „popiołu” w mące. Nie chodzi jednak o tradycyjny popiół. Tą nazwą określa się substancje mineralne, które przedostają się do mąki w procesie mielenia ziarna. Mąka pszenna typ 500 posiada około 0,5g różnych soli mineralnych na 1kg mąki. Sama pszenica jest najpopularniejszym ziarnem, które uprawia się w Polsce.
Mąka pszenna typ 500 - wartości
Mąka pszenna zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B. Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży, jest to niezbędny składnik do prawidłowego rozwoju dziecka.
Mąka pszenna typ 500 - do czego użyć
Mąka jasna idealna do wyrobów domowych np. pierogów, naleśników, ciast. Mąka ta jest idealna zarówno do dań słonych jak i słodkich wypieków. Jest to doskonała podstawa do zrobienia białego pieczywa, makaronów, omletów, klusek i kopytek. Mąka pszenna typ 500 to najbardziej uniwersalna mąka, można użyć jej do każdego dania z użyciem mąki w swojej kuchni
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
342 kcal |
Tłuszcz: |
1,2 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g |
Węglowodany |
73 g |
W tym cukry: |
0,2 g |
Błonnik: |
2,7 g |
Białko: |
10 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936094