Mąka pszenna graham typ 1850
✅ Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych
✅ Mąka nie zawiera żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy
✅ Mąka jest naturalna, niestandaryzowana
✅ Pszenica jest najpopularniejszym ziarnem, które uprawia się w Polsce.
✅ Zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B.
✅ Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży
✅ Mąka ciemna idealna do wyrobów domowych np. pierogów, naleśników,
✅ Jest to doskonała podstawa do zrobienia ciemnego pieczywa, makaronów, omletów, klusek i kopytek.
8
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka pszenna graham typ 1850
Mąka pszenna 1850 graham jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych.
Wiele osób może zastanawiać się, skąd taka dziwna nazwa w przypadku tej odmiany mąki, wyjaśnienie jest jednak proste. Twórcą jej był pastor Sylvester Graham, który miał być przeciwnikiem wysoko przetworzonej mąki, zamiast tego chciał stworzyć produkt tworzony w sposób prosty, co miało dać efekt w postaci zdrowej mąki.
Mąka graham - wartości
Produkty stworzone przy użyciu tejże odmiany mają bardzo niską wartość energetyczną, mają także wysoką zawartość białka. To sprawia, że produkty stworzone przy użyciu tej mąki są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne.
Mąka ta działa pozytywnie na układ nerwowy, to wszystko za sprawą witaminy B. W tej odmianie znajdziemy również witaminy C oraz E, które z kolei wspomagają walkę z przedwczesnym starzeniem oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
Mąka graham– do czego użyć
Najpopularniejszym produktem stworzonym przy użyciu tej mąki są bułki „grahamki”, znajdziemy je w każdej piekarni. To właśnie bowiem do wypieków pieczywa używa się najczęściej tej mąki, sprawiają one, że końcowy produkt jest smaczny, pachnący i zwyczajnie bardzo zdrowy. Pieczywo stworzone przy użyciu tej odmiany bardzo często zalecane jest dla osób przechodzących na diety.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
327 kcal |
Tłuszcz: |
2,3 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,47 g |
Węglowodany |
59,3 g |
W tym cukry: |
0,5 g |
Błonnik: |
7,6 g |
Białko: |
12 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936216