

✅ Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych
✅ Mąka nie zawiera żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy
✅ Mąka jest naturalna, niestandaryzowana
✅ Pszenica jest najpopularniejszym ziarnem, które uprawia się w Polsce.
✅ Zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B.
✅ Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży
✅ Mąka ciemna idealna do wyrobów domowych np. pierogów, naleśników,
✅ Jest to doskonała podstawa do zrobienia ciemnego pieczywa, makaronów, omletów, klusek i kopytek.
8
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka pszenna 1850 graham jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych. W 100% naturalna, bez polepszaczy i wybielaczy. W odróżnieniu od mąk jasnych ma większą zawartość otrąb, poprzez inny rodzaj mielenia ziarna. Jest też dzięki temu zdrowsza.
Wiele osób może zastanawiać się, skąd taka dziwna nazwa w przypadku tej odmiany mąki, wyjaśnienie jest jednak proste. Twórcą jej był pastor Sylvester Graham, który miał być przeciwnikiem wysoko przetworzonej mąki, zamiast tego chciał stworzyć produkt tworzony w sposób prosty, co miało dać efekt w postaci zdrowej mąki.
Produkty stworzone przy użyciu tejże odmiany mają bardzo niską wartość energetyczną, mają także wysoką zawartość białka. To sprawia, że produkty stworzone przy użyciu tej mąki są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Mąka ta działa pozytywnie na układ nerwowy, to wszystko za sprawą witaminy B. W tej odmianie znajdziemy również witaminy C oraz E, które z kolei wspomagają walkę z przedwczesnym starzeniem oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
Ponadto mąka pszenna graham typ 1850 to znakomite źródło błonnika. Dzięki temu jest zalecana dla osób z zaparciami i ogólnymi problemami żołądkowymi. Wyroby z niej są polecane osobom na diecie, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej. Oprócz wspominanych witamin, ten typ mąki zawiera żelazo, wapń, białko i inne składniki odżywcze w dużo większych dawkach, dzięki innej metodzie mielenia.
Najpopularniejszym produktem stworzonym przy użyciu tej mąki są bułki „grahamki”, znajdziemy je w każdej piekarni. To właśnie bowiem do wypieków pieczywa używa się najczęściej tej mąki, sprawiają one, że końcowy produkt jest smaczny, pachnący i zwyczajnie bardzo zdrowy. Pieczywo stworzone przy użyciu tej odmiany bardzo często zalecane jest dla osób przechodzących na diety. Na naszym sklepie do kupienia jest również ekologiczna wersja tej mąki.