Mąka żytnia typ 720

4,50 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Mąka żytnia typ 720 jasna jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych;

✅ Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy);

✅ Mąki żytnie uznawane są za zdrowsze niż pszenne;

✅ Są bogatym źródłem węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin i minerałów;

✅ Spożycie mąki żytniej dostarcza organizmowi witamin z grupy B;

✅ Organizm człowieka lepiej radzi sobie z przyswajaniem i trawieniem mąki żytniej niż mąki pszennej;

✅ Zawiera takie minerały jak cynk, magnez, potas, sód, wapń, żelazo i kilka innych;

✅ Mąka żytnia wspiera serce;

✅ Mąka jasna idealna do wypieku chleba żytniego;

✅ Mąka żytnia sprawdzi się do zakwasu na żur.

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Kod produktu:

4

Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Mąka żytnia typ 720

Mąka żytnia typ 720 jasna jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnychMąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy). Wytwarzana w naszym młynie od wielu lat. Przy produkcji korzystamy z lokalnych upraw. Mąka żytnia różni się od pszennej zastosowaniem, smakiem. Typ 720 jest szaro-brązowy, jaśniejszy, niż mąka żytnia razowa typ 2000

Mąka żytnia typ 720 - właściwości

Mąki żytnie uznawane są za zdrowsze niż pszenne. Są bogatym źródłem węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin i minerałów. Dodatkowo mąka żytnia dostarcza organizmowi błonnik, a także karoten. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, spożywanie mąki żytniej wpłynie pozytywnie na pracę jelit, a także poprawi trawienie. Pozostawi również w organizmie dłuższe uczucie sytości. Mąka żytnia typ 720 różni się od mąki żytniej typ 2000 sposobem zmielenia, a także zawartością otrąb w mące. Spożycie mąki żytniej dostarcza organizmowi witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie m.in. na jakość włosów, skóry i paznokci. Z kolei zawartość witaminy E pozytywnie wpływa m.in. na prewencje chorób metabolicznych.

Co ciekawe organizm człowieka lepiej radzi sobie z przyswajaniem i trawieniem mąki żytniej niż mąki pszennej. Dlaczego? Ze względu na mniejszą ilość glutenu. Dodatkowo mąka żytnia typ 720 zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, a także takie minerały jak cynk, magnez, potas, sód, wapń, żelazo i kilka innych. Wszystko to sprawia, że spożywanie mąki pochodzącej od żyta jest bardzo zdrowe. Dodatkowo mąka żytnia wspiera serce - według różnych badań spożywanie tego rodzaju mąki wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. 

Mąka żytnia typ 720 - do czego użyć

Mąka jasna idealna do wypieku chleba żytniego. Można ją także użyć w celu wypieku chleba tzw. mieszanego, czyli wymieszania mąki żytniej z pszenną. Jest to najpopularniejszy rodzaj chleba, spotykany w sklepach. Dodatkowo mąka żytnia sprawdzi się do zakwasu na żur. Można z niej również robić naleśniki i makarony, jednak smak będzie różnił się od tradycyjnych wyrobów z mąki pszennej. W naszym sklepie jest dostępna również ekologiczna wersja mąki żytniej 720

4

Specyficzne kody

ean13
5901549936230

Zobacz także

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło