Mąka żytnia razowa typ 2000
Mąka żytnia razowa typ 2000 jasna jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy).
5
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Mąka żytnia razowa typ 2000
Mąka żytnia razowa typ 2000 jasna jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy).
Mąka żytnia - wartości zdrowotne
Mąka żytnia razowa, jak nazwa wskazuje, powstaje przez jednorazowe zmielenie ziarna. Zawiera sporo otrąb, dzięki temu jest najzdrowszym typem mąki. Ma wyrazistszy smak od innych mąk, z tego powodu potrzebuje nieco więcej wody.
Mąka żytnia - do czego użyć
Mąka ciemna idealna do wypieku chleba pełnoziarnistego, mieszanego i żytniego. Często także ludzie wykorzystują tę mąkę do tworzenia zakwasu na żur.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
321 kcal |
Tłuszcz: |
2,2 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,8 g |
Węglowodany |
74 g |
W tym cukry: |
2,9 g |
Błonnik: |
9,5 g |
Białko: |
7,9 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Specyficzne kody
- ean13
- 5901549936247