Miód lipowy
✅ Pochodzi z czystych, Podkarpackich lasów i polan;
✅ Pozyskuje się go z nektaru kwiatów lipy;
✅ Wyróżnia się lekko pikantnym, odrobinę gorzkim smakiem;
✅ Posiada przyjemny aromat przypominający zapach kwiatów lipy;
✅ Jest to panaceum na wielorakie dolegliwości;
✅ Uważany za najlepsze lekarstwo przy przeziębieniach i chorobach z wysoką temperaturą;
✅ Znakomicie sprawdza się przy chorobach dolnych i górnych dróg oddechowych;
✅ Stosuje się go przy problemach układu krążenia, chorobach dróg moczowych, nerwicach i schorzeniach reumatycznych;
✅ Miód można jeść na kanapkach lub tostach;
✅ Służy jako substancja słodząca do herbaty, mleka, koktajli czy innych napojów.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Miód lipowy
Miód jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Zawiera w swoim składzie ok 18% wody, 65-80% węglowodanów (cukry proste – glukoza, fruktoza, wielocukry – melecytoza, maltoza), a także związki białkowe, kwasy organiczne aminokwasy, olejki eteryczne i inne. Dzięki temu miód uważany jest za produkt leczniczy, odżywczy i odtruwający. Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem polegającym na przemianie patoki w krupiec, czyli postaci płynnej w stałą. W związku ze składem z miodu prędzej czy później musi dojść do wytrącania ciała stałego, czyli krystalizacji. Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.
Właśnie dlatego warto uważać podczas domowej dekrystalizacji tego produktu. Aby miód odzyskał swoją płynną postać należy włożyć słoik do garnka z ciepłą, ale nie gorącą wodą i delikatnie wymieszać jego zawartość drewnianą łyżką. W zależności od stopnia krystalizacji oraz od wielkości słoika, miód rozpuści się po kilku lub kilkunastu godzinach bez utraty swoich właściwości odżywczych i leczniczych.
Miód nektarowy lipowy
Miód lipowy wyróżnia się dość pikantnym, lekko gorzkim smakiem o przyjemnym aromacie przypominającym zapach kwiatów lipy. Wykazuje działanie napotne i przeciwgorączkowe. Sprawdź również nasze inne miody, a także miody ekologiczne, które są dostępne w sklepie.
Miód nektarowy lipowy – właściwości
Wykazuje działanie napotne i przeciwgorączkowe. Uważany za najlepsze lekarstwo przy przeziębieniach i chorobach z wysoką temperaturą. Stosowany jest w chorobach dolnych i górnych dróg oddechowych, układu krążenia, chorobach dróg moczowych, nerwicach i schorzeniach reumatycznych.
Miód nektarowy lipowy – do czego użyć
Miód można stosować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze jest jedzenie go na kanapkach czy tostach. Służy jako substancja słodząca do napojów takich jak herbata, mleko, koktajle czy smoothie.
Kraj pochodzenia: Polska
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.